DAN EVROPE, 9. MAJ

Pripravil: Marko Moškotevc

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ker je danes stanje v Evropi zaradi dogodkov v Ukrajini zelo zapleteno, je bolj kot kadarkoli v preteklih letih potrebno, da smo enotni. Naša cilja naj postaneta svobodna Evropa in svobodna Slovenija.

Ko se je 9. maja leta 1945 končala druga svetovna vojna v Evropi, si nihče ni želel, da bi se njene grozote ponovile. Voditelji šestih držav so vedeli, da se morajo zato med seboj bolj povezati.

Na današnji dan leta 1950 so se Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg na predlogfrancoskega zunanjega ministra Roberta Schumana združile v Evropsko skupnost za premog in jeklo (ESPJ).

To je bila prva od današnjih evropskih povezav. Države so se kasneje preimenovale v zvezo 28 držav, ki jo danes imenujemo Evropska unija (EU).

Od začetka te povezave na tleh držav članic EU ni bilo vojne.

Predstavitev Schumanove deklaracije 9. maja 1950 je postala rojstni dan EU


Uradno je bila to nova evropska institucija, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije, premoga in jekla. Leta 1957 leta se je z Rimsko pogodbo preimenovana v Evropsko gospodarsko skupnost (EGS).

Leta 1993 pa idejo Evropske unije uresničita nemški kancler Helmut Kohl in francoski predsednik François Mitterrand z Maastrichtsko pogodbo. Z njo se je Evropska gospodarska skupnost preimenovala v  (EU). Do leta 2013 se je povezavi pridružilo še 16 novih članic. Ena izmed držav pa je pred kratkim iz zveze tudi izstopila (Velika Britanija).

Slovenija postane del Evropske unije 1. maja 2004 z največjo širitvijo Evropske unije do danes. Tega leta se je v Evropsko unijo vključilo 10 držav.

Kljub temu, da so obstajale ideje in želje o skupni denarni valuti je edina zares prava ideja evro, ki je nastal 1. januarja 1999. Že prej so obstajale močne valute, ki so bile priznane in svetovno sprejete v trgovini (včasih beneški dukat, danes ameriški dolar). Evro so prve članice privzele 1. januarja 2002. Slovenija evro uporablja ob 1. januarja 2007.

Naj zaključim z mislijo Ludwiga van Beethovna, ki je uglasbil Odo radosti, himno EU: »Naredite vse, kar je potrebno, da dosežete svojo najbolj gorečo željo, in na koncu jo boste dosegli.«

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost