SLOVENSKI ZAJTRK – PRAZNIK SLOVENSKE HRANE

Pripravila: Danijela Ribizel

Danes je poseben dan, praznik slovenske hrane, ki smo ga počastili s slovenskim zajtrkom, ki je postal že tradicionalen.

Teknil nam je domač kruh iz krušne peči, namazan z ekološkim maslom in cvetličnim medom. Dodali smo še mleko z bližnje kmetije in domače jabolko. Vse sestavine so slovenske in lokalno pridelane. Mleko je z bližnje kmetije, ne iz mlekarne, zato je na kuhanem mleku smetana, kar je znak svežega mleka.

Na današnji dan se še posebej spomnimo na kvalitetno slovensko hrano, kajti z nakupom le te podpiramo slovensko kmetijstvo.

Današnji zajtrk smo doživeli drugače, umirjeno, spoštljivo, jedli smo sede, pogovarjali smo  se o lepih stvareh, uživali v okusih domače, zdrave in preproste hrane.

Cvetlični med je za mnoge najboljši med, ki ga naredijo  čebele. Sama pa imam najraje gozdni in kostanjev med.

Ali ste vedeli, da je za 1 kg akacijevega medu potrebnih 120.000 poletov, kar pomeni obisk 4 milijonov cvetov. Da čebela med letom opravi s krili 300 utripov na sekundo in leti s hitrostjo 24 km/h, ali celo do 40 km/ h, če se bliža nevihta.

Kaj pa o čebelah vedo učenci 2. razreda?

Čebela ima črte in krila, je rumene in črne barve. Rada je nektar in dela med. Čebele živijo v panju, kjer imajo tudi matico. Čebele so prijazne.

Čebela dela bzzz, rada nabira med, včasih tudi koga piči z želom.

Čebela nabira cvetni prah na rožah. Ima rjave oči.

Mi pa še dodajamo, da ima kranjska čebela temno rjave obročke na zadku in sive dlačice.

Med je hrana in zdravilo. Vas zanima, kaj o medu vedo učenci 3. razreda.

Če si bolan in kašljaš, ga lahko daš v čaj.

Med je za boleče grlo, zdravilen je za nas in za živali.

Med je narejen iz cvetnega prahu. Matični mleček in med sta zdravilna, če si bolan.

Brez čebel bi bil svet drugačen. Na vprašanje “Za kaj so čebele pomembne v naravi?” so učenci 4. razreda povedali naslednje:

– ker nam dajejo hrano, oprašujejo sadno drevje ter druge rastline,

– za razmnoževanje rastlin,

– ker nam dajo veliko medu, ki si ga namažemo na kruh,

– čebele skrbijo, da imamo mi veliko jabolk in hrušk,

– brez čebelic in njihovega opraševanja cvetlice ne bi cvetele,

– brez čebelic čebelarji ne bi nič delali.

– čebele prenašajo cvetni prah s cvetlice na cvetlice. Z medom si posladkamo čaj.

Mi pa dodajamo: čebelice v resnici naredijo med iz nektarja. Med vsebuje poleg sladkorjev še vitamine, minerale, aminokisline, encime in deluje protibakterijsko.

V avli šole smo v počastitev praznika pripravili razstavo panjskih končnic in drugih likovnih izdelkov, ki so jih ustvarili učenci 2. c, 3. a, b in c, 4. a, b in c, ter 5. a. pod vodstvom razredničark. Blaž Boškić Podrzavnik je zelo natančno narisal risbo čebele, Anja Hriberšek pa je izdelala model čebele.

Učenci so se razveselili obiska »čebelice – kranjske sivke« ter se z njo tudi fotografirali.

                                                                                                          

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost