NOV ROKOVNIK ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE IN DIJAŠKE DOMOVE ZA ŠOLSKO LETO 2020/21

Nov rok za prijavo za vpis v srednješolske programe in dijaške domove je 11. maj 2020.

Vsak kandidat odda samo eno prijavnico za vpis, razen kandidati, ki se želijo vzporedno izobraževati v programih Umetniške gimnazije, za katere so razpisana mesta za vzporedno izobraževanje. Ti oddajo prijavnico za vsak izobraževalni program posebej.

Tisti učenci, ki ste mi prijavnico za vpis v srednje šole oziroma dijaške domove že oddali pred zaprtjem šol (in sem jih v srednje šole že poslala), nove prijavnice ni potrebno več pošiljati, saj so do sedaj prispele prijavnice veljavne in upoštevane.

PREIZKUSI NADARJENOSTI
V rokovniku je predvideno, da bodo srednje šole izvajale preizkuse nadarjenosti v tednu od 1. junija do 6. junija 2020. Nekatere srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvedle na daljavo, nekatere že tudi v maju. O vseh podrobnostih boste obveščeni s strani srednjih šol oz. Gimnazije Velenje. Svetovalni delavki Gimnazije Velenje sem že posredovala vaše kontakte. O uspehu na preizkusih boste obveščeni najkasneje do 10. junija 2020 (obvestila vas bo srednja šola).
Če ne boste opravili preizkusa nadarjenosti, boste imeli še dovolj časa, da svojo prijavo za vpis, ki ste je oddali do 11. maja 2020, prenesete na drugo izbrano šolo.

OBJAVA STANJA PRIJAV
Javna objava številčnega stanja prijav bo 20. maja 2020 do 16. ure objavljena na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

PRENOS PRIJAVE
Rok za prenos prijave je do 16. junija 2020 do 14. ure, do takrat lahko vsi (ne velja samo za prijavljene, ki opravljajo preizkuse nadarjenosti) svojo prijavo prenesete iz kakršnihkoli razlogov.
Do tega datuma bo potekal tudi prenos prijave za vpis v dijaški dom.

Da bi se v čim večji meri izognili fizičnim obiskom srednjih šol, kandidatom na MIZŠ svetujejo, da v primeru, če se bodo odločili za prenos prijave, to storijo tako, da na izbrano srednjo šolo, kjer bodo imeli prvotno prijavnico, na elektronski naslov svetovalnega delavca, ki ureja vpis, posredujejo skenirano /fotografirano izjavo, podpisano s strani kandidata in starša, v kateri pisno zaprosijo, da v njihovem imenu svetovalni delavec odjavi kandidata na programu, za katerega je oddal prijavnico, in jo posreduje na drugo šolo, kamor bi želel kandidat prenesti prijavo.
Enako velja tudi v primeru prenosa prijave za vpis v dijaški dom.

OMEJITEV VPISA
Kandidati, ki se boste prijavili v program, kjer bo predvidena omejitev vpisa, boste obveščeni 26. junija 2020 popoldan (za srednje šole) oziroma 30. junija 2020 (za dijaške domove), ko bodo na spletnih straneh ministrstva objavili seznam srednjih šol oziroma dijaških domov, ki bodo vpis omejili.

Vpis v srednje šole in dijaške domove bo potekal v tednu od 30. junija 2020 do 6. julija 2020, odvisno od razporeda šol in dijaških domov. O natančni razporeditvi, kateri dan se morate zglasiti na izbrani srednji šoli oziroma izbranem dijaškem domu, boste seznanjeni s strani šole oziroma dijaškega doma.

Kandidati, ki se boste prijavili na šolo oziroma v program z omejitvijo vpisa, sodelujete v izbirnem postopku, v katerem šole kandidate na podlagi meril za izbiro v primeru omejitve vpisa izbirajo v dveh krogih. V prvem krogu izberejo kandidate za 90 % razpisanih mest. Spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka na srednjih šolah bodo na spletni strani ministrstva objavljene predvidoma 6. julija 2020 popoldan.

Kandidati, ki ne bi bili izbrani na šoli, na katero so oddali prijavo, se lahko v drugem krogu prijavijo na preostalih 10 % vpisnih mest na šolah z omejenim vpisom ali na prosta vpisna mesta na šolah, ki nimajo dovolj prijavljenih kandidatov.
Rezultati drugega kroga bodo znani do 14. 7. 2020, vpis pa bo možen do 16. 7. 2020.
Tisti kandidati, ki boste prijavljeni na izobraževalni program, kjer bo omejitev vpisa in ne boste sprejeti v prvem krogu izbirnega postopka, boste prijavnice za drugi krog izbirnega postopka oddali na šoli, kjer ste oddali že prvotno prijavnico, in sicer do 9. julija 2020 do 13. ure. Vse podrobnosti o tem, tudi prijavnico za drugi krog, boste dobili na srednji šoli, prijavnica za drugi krog pa bo tudi objavljena na spletni strani ministrstva.

Za vse dodatne informacije in vprašanja mi pišite na elektronski naslov mojca.vedenik@guest.arnes.si.
Z veseljem vam bom pomagala.

Nov rokovnik za izvedbo vpisa v 1. letnik srednje šole si lahko ogledate tudi v priponki: Nov rokovnik za vpis v SŠ.

Vsem tistim učencem, ki boste v maju opravljali preizkuse nadarjenosti, želim obilo uspeha.
Prav vsem devetošolcem pa tudi iskreno želim, da boste sprejeti na želeno srednjo šolo.

Šolska svetovalna delavka
Mojca Vedenik

 

 

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost