DAN RUDOLFA MAISTRA 2021

Pripravil: Marko Moškotevc

23. novembra Slovenci praznujemo dan Rudolfa Maistra. Državni praznik je posvečen spominu na dogodke iz leta 1918, ko je general Rudolf Maister s prostovoljci razorožil nemško varnostno službo v Mariboru in poskrbel, da sta Maribor in Dravska dolina ostala slovenska.

Maister se dogodkov tistega usodnega leta spominja takole:

»V začetku druge polovice  oktobra 1918 se je začela občutno krhati zahodna avstrijska fronta (soška fronta) in njenih ubežnikov je prihajalo čedalje več v zaledje. Dogodki, drug važnejši od drugega, so se podili, da jih nisi več dohajal. Mariborskim Nemcem pa je postala ustanovitev samostojne jugoslovanske države naenkrat čisto postranska zadeva in jim je šlo v tem primeru, da rešijo vsaj svojo spodnje-štajersko prestolnico iz objema nove države.

29. oktobra je slavila Ljubljana praznik osvobojenja (nastanek Države SHS) in tam so se vršile veličastne manifestacije. V Mariboru, kamor je priletela ta vest precej pozno, je potekala proslava zelo skromno. Večer je bil v znamenju divjanja mariborskih Nemcev, ki so uničevali slovenske zastave, razbijali imovino Slovencev in napadli Cirilovo tiskarno. Prišli so tudi pred Narodni dom, a naleteli na zaprta vrat, zato so se po krajšem vpitju jezni razšli.

1. novembra sem se s pičlim vojaštvom polastil vojaškega poveljstva v Mariboru. Veliko je bilo vredno, da je na ta dan prešla v naše roke tudi politična uprava na Slovenskem Štajerskem.

9. novembra sem razglasil mobilizacijsko povelje, ker so mi od dne do dne vedno bolj uhajali prostovoljci, ki so se javili prve dni po prevratu. Z vojaki, ki so se priglasili na to povelje, smo v dveh dneh postavili Mariborski pešpolk in dve bateriji. 23. novembra smo razorožili mestno Schutzwehr (varnostno službo), ki je naraščala že prav nevarno.

Od 25. novembra do 1. decembra sem zasedel našo jezikovno mejo na črti Radgona- Špilje- Velikovec. S to zasedbo je bil Maribor trdno v naši oblasti.

28. novembra smo prevzeli okrožno in okrajno sodišče v Mariboru. 2. novembra pa smo prevzeli še poštno in železniško osebje.

Po nemških demonstracijah 27. januarja 1919 ob prihodu ameriškega polkovnika Milesa (oblikoval je novo mejo) v Maribor smo zaplenili na stotine rumeno-črnih frankfurtskih zastav in iz njih naredili srajce za naše vojake na Koroškem.«

Veličina dejanja generala Rudolfa Maistra je v tem, da se je zavedal, kako pomembna je odločnost ob nastajanju nove države ob razpadu Avstro-Ogrske. Maister ni bil samo vojak, bil je vizionar. Maistrova dejanja leta 1918 so bila odločilna za obstoj jugoslovanske Slovenije in danes samostojne slovenske države, ki bi jih slovenska država morala praznovati kot praznuje največje praznike povezane z nastankom samostojne in neodvisne Slovenije.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost