26. december – dan samostojnosti in enotnosti

Pripravil: Marko Moškotevc

26. december je dan samostojnosti in enotnosti. To je naš državni praznik. Na ta dan se spominjamo 26. decembra 1990. Takrat so razglasili rezultate plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Državni praznik je poseben dan. To je prazničen dan. Praznujemo nekaj posebnega. Državni praznik je tudi dan, ko ne delamo.

Vsaka država ima drugačne državne praznike. Nekateri državni prazniki obeležujejo začetke države. Tak dan je tudi Dan samostojnosti in enotnosti.

Slovenska politika je takrat razglasila rezultate plebiscita. Plebiscit je ljudsko glasovanje. Na plebiscitu so prebivalci odločali o tem ali Slovenija ne bo več del Jugoslavije. Da postane samostojna država.

Slovenija je bila do leta 1991 del Jugoslavije. Jugoslavija je bila sestavljena iz šestih delov. Imenovali so se republike. To so bile: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna Gora in Makedonija.

Mnogi Slovenci v Jugoslaviji niso bili zadovoljni. Želeli so več pravic. Dojeli so, da pri sprejemanju odločitev v Jugoslaviji njihov glas ni tako pomemben kot glas ostalih republik.

Slovenski politiki so se leta 1990 pogumno odločili za osamosvojitev. To pomeni, da so se odločili, da se bo Slovenija odcepila od Jugoslavije. Da bo postala samostojna država in da bodo slovenski politiki samostojno odločali o Sloveniji.

Politiki so se dogovorili, da bodo o samostojnosti Slovenije odločali državljani Slovenije. 23. decembra 1990 je bil v Sloveniji plebiscit. Na njem so Slovenci odločali, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država.

Na glasovanje je prišlo zelo veliko ljudi. Skupaj je glasovalo 93,2 % volivcev, od tega je bilo za samostojno Slovenijo 95 % vseh volivcev, kar pomeni 88,5 % vseh Slovencev. Slovenija je tako postala samostojna.

Enotnost je bila tista, ki nas je povezala. Ostanimo povezani tudi v teh časih, ko nas preizkušnja epidemije povezuje v skrbi, da pazimo nase in naše najbližje. Moč naroda je v slogi. In ko stopimo skupaj bomo kos vsem izzivom današnjega časa. Srečno Slovenija in vse dobro v letu, ki prihaja.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost