Mednarodni Darwinov dan

Pripravila: Danijela Ribizel

Kratek življenjepis (12. 2. 1809 do 19. 4. 1882)

Rodil se je v družino očeta, premožnega zdravnika in finančnika Roberta Darwina in matere Susannah Darwin. Bil je eden od šestih otrok. V mladosti se je zanimal za naravo, zbiral je kamnine, rastline in živali. Na očetovo željo je študiral medicino, vendar študija ni dokončal. Med študijem teologije se je zanimanje za naravo, predvsem geologijo, še poglobilo. Dokončal je študij teologije in postal pastor, vendar tega dela ni nikoli opravljal.

1831 se je odpravil na znanstveno raziskovalno potovanje z ladjo Beagle. Potovanje je trajalo pet let. Na poti je Darwin zbiral fosile in kamnine, opazoval najrazličnejše živali ter si vse skrbno zapisal.

Na Ognjeni zemlji je popisal albatrose in pingvine.

Na Galapaških otokih so ga prevzele želve velikanke ter ščinkavci, v Avstraliji so ga presenetili vrečarji in kljunaš. Na Kokosovih otokih so ga očarali koralni greben in raki samotarji.

Charles Robert Darwin velja za največjega naravoslovca vseh časov. Razvil in predstavil je teorijo, po kateri so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika. Razvojni nauk je utemeljil na naravnem izboru. Bil je prvi, ki je podal razlago raznolikosti življenja na Zemlji brez posredovanja nadnaravne sile.

V nadaljevanju se lahko preskusite v znanju in rešite kviz s klikom NA POVEZAVO.

Za konec pa si lahko ogledate še dva kratka filma.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost