NARAVOSLOVNI TABOR UČENCEV OD 6. DO 9. RAZREDA (5. – 7. 10. 2018 – CŠOD Jurček, Kočevje)

Na taboru smo izvedeli ogromno zanimivega in novega. Nekaj od tega bi radi podelili tudi z vami.

Občina Kočevje je največja občina v Republiki Sloveniji. Gozdovi pokrivajo skoraj dve tretjini Slovenije. In prav Kočevska pokrajina se lahko pohvali z najbolj naravno ohranjenimi predeli v deželi. V njenih najglobljih kotičkih so skriti mnogi ostanki pragozda, kamor človeška roka še ni posegla. Kar 90 % Kočevske pokrajine pokrivajo gozdovi, med katerimi prevladujejo dinarski gozdovi jelke in bukve.

Kočevsko zaznamuje posebna zgodovina. Skoraj 600 let so tu živeli kočevski Nemci.

Je tipična kraška pokrajina, katere značilnosti so visoke kraške planote, številne kraške jame, vrtače, kraška polja, med katerimi je Kočevsko polje tudi največje kraško polje v Sloveniji.

V kočevskih gozdovih so poleg številnih živalskih vrst, najrazličnejših vrst ptic, svoj življenjski prostor našle tudi vse avtohtone vrste zveri: rjavi medved, volk in ris. Rjavi medved je tudi prepoznavni znak občine Kočevje. Najpomembnejše vrste divjadi na Kočevskem so še jelen, divji prašič in srnjak.

Gozdna učna pot Rožni studenec je najstarejša učna pot na Kočevskem. Speljana je bila že leta 1995, leta 2005 pa tudi že obnovljena in opremljena z novimi informativnimi tablami. Na njih je upodobljeno in opisano življenje v gozdu.

Rudniško jezero, tudi Kočevsko jezero, se nahaja na Kočevskem polju. Nastalo je na dnu rudniške kotanje, v kateri so z dnevnim kopom izkoriščali rjavi premog. Jezero je globoko do 70 m, obala pa meri okrog 3 km.

Reka Rinža je glavna reka Kočevskega polja in je značilna kraška ponikalnica, dolga 14 km. Po reki smo se peljali s kanuji.

Za domom Jurček je hribovje Stojna.

Samica risa se imenuje risa.

Medvedi imajo šapo veliko tudi do 30 cm. Trenutno jih je v Sloveniji približno 900. Medved teče s hitrostjo 50 do 60 km/h. Za zanimivost, z lahkoto bi nas ujel, ker je hitrejši tudi od jamajškega atleta Usaina Bolta, ki teče s hitrostjo približno 40 km/h.

Učenci ter spremljevalca Mojca Vedenik in Toni Lipuš

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost