EVROPSKI DAN JEZIKOV

Vsako leto 26. septembra obeležujemo evropski dan jezikov. Na pobudo Sveta Evrope v Strasbourgu tako že od leta 2001 dalje vsako leto praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov.

Čemu je namenjen evropski dan jezikov?

Z njim želimo seznaniti javnost z nujnostjo učenja jezikov, s čimer podpiramo večjezičnost in medkulturno pestrost v Evropi. Želimo pa tudi spodbuditi vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.

Komu je namenjen evropski dan jezikov?

Evropski dan jezikov je namenjen učencem, dijakom, študentom, učiteljem in poučnim ustanovam. Kot so: univerze, šole, jezikovni inštituti, itd.

Na svetu obstaja med 6000 in 7000 jezikov, katere govori okoli 7,5 milijard ljudi. Medtem ko v Evropi obstaja več kot 200 jezikov, od tega je 60 manjših, 24 pa uradnih v Evropski uniji. Evropske jezike govori okoli 800 milijonov Evropejcev. Na svetu je 189 samostojnih držav, od tega jih je 47 v Evropi.

Tudi na naši šoli smo spoznavali različne tuje jezike. Ugotavljali smo, katere že poznamo ali celo znamo govoriti. Pa še s prstom smo potovali po zemljevidu in sošolcem pokazali, katere tuje države smo že obiskali.

Znanje tujega jezika te lahko pripelje daleč. Pomaga ti pri spoznavanju novih prijateljev, študiju in iskanju zaposlitve. Še vedno velja rek: Več znaš, več veljaš.

Pripravila: Rok Kastelec, 8.b in Tadej Cimperc, 8.b

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost