INTERESNE DEJAVNOSTI V OŠ ŠALEK V ŠOL. L. 2018/19

Ponudba

 Tudi letos bo »v naši šoli fajn« kot pravi naš moto pri organiziranju različnih dejavnosti, ki bodo potekale izven pouka v letošnjem šolskem letu. Pred vami je nabor interesnih dejavnosti, ki smo jih pripravili za naše učence v tem šolskem letu. Nabor je pester, prepričani smo, da lahko vsakdo najde nekaj zanimivega zase. Vabimo vas, da ga preberete, izberete dejavnosti in izpolnite priloženo informativno prijavnico. Učenci naj jo oddajo razrednikom najkasneje do četrtka, 6. septembra. Po zbranih interesih bomo razpisali dejavnosti in določili čas njihovega izvajanja.

Vse dejavnosti, ki jih organizira šola, so za otroke brezplačne.


ŠPORT ZA PRVOŠOLCE

Interesna dejavnost je organizirana zunaj šolskega pouka kot razširjeni program šole z namenom, da omogoči razvijanje in odkrivanje gibalnih sposobnosti učencev in jih navaja na zdrav način življenja. Dejavnosti so bolj poglobljene kot pri pouku in zahtevajo večjo natančnost ter vzdržljivost, učenci pa spoznavajo tudi druge gibalne vsebine, ki jih učni načrt ne predpisuje. Aktivno vlogo  imajo učenci tudi pri načrtovanju in soustvarjanju interesne dejavnosti, ki bo prilagojena  interesom skupine.

Mentorica: Deja Božič.

 

ZBORČEK PRVIH

Pri interesni dejavnosti, ki je namenjena prvošolcem, se začnejo prvi koraki oblikovanja glasu in vzgoje ljubezni do petja, plesa in igranja na različna glasbila, skratka do glasbe na sploh.  Otroci skozi prepevanje različnih žanrov pesmi (umetne, ljudske, popularne) in izvajanju ritmov, plesnih korakov, spoznavajo svoje telo, dihanje, odzivanje lastnega glasu (zven, višino, jakost, barvo) in si tako z glasbo  polepšajo svoj vsakdanjik.

Mentorica: Barbara Rošer.

 

PRAVLJIČNA URICA

Pravljice poznamo vsi, ob njih pa najbolj uživajo in rastejo otroci vseh kultur in narodov. Pri pravljičnem krožku bodo otroci skupaj z mentorico potovali v čudovit svet pravljic, s katerimi se bodo istovetili in ugotavljali predvsem njihovo sporočilnost. Pravljični krožek je namenjen učencem prvih razredov. Brali bodo sodobne pravljice in ob njih likovno poustvarjali.

Mentorica: Nika Kočevar.

 

CICI VESELA ŠOLA

Je vesela, zanimiva, zabavna in predvsem radovedna stalna vzgojno-izobraževalna rubrika revije Ciciban, namenjena otrokom od 1. do 3. razreda. Vsak mesec obravnava zanimivo, premišljeno izbrano temo. Širi znanje na področju kulturne oziroma estetske vzgoje, socialnega učenja, družboslovja, naravoslovja, tehnike … Ob koncu šolskega leta otroci preverijo svoje znanje na ciciveselošolskem dnevu.

Mentorica: Zlatka Gradišnik.

 

EKOLOŠKI KROŽEK                                                                                

Krožek je namenjen učencem od 1. do 5. razreda. Osredotočili se bodo na varčevanje z energijo in vodo ter ločevanje odpadkov.  Pogovarjali se bodo o zdravi prehrani, v prazničnem decembru bodo pekli piškote, izdelovali darilne škatlice, okraske za novoletno drevo. Delo bo raznoliko in zanimivo.

Mentorici: Marjana Bračič, Deja Božič.

 

PLANINSKI KROŽEK

Planinski krožek je namenjen učencem od 1. do 9. razreda, ki uživajo v naravi, imajo veselje do pohodništva in se radi družijo z vrstniki. V sodelovanju s PD Velenje bomo izvedli več pohodov in odkrivali lepote gorskega sveta. Na potepanjih, ki bodo ob sobotah, se nam lahko pridružijo tudi  starši, dedki in babice.

Mentorja: Brigita Špegel in Blaž Dolinšek.

 

TABORNIKI

Taborniki spoznavajo taborniške veščine, naravo in razvijajo odnos do nje. Pripravljajo se na tekmovanja, bivanja v naravi, zimovanja, taborjenja. Razvijajo vrednote medsebojne pomoči pri športnih, kulturnih in zabavnih dejavnostih. K tabornikom se lahko vključijo učenci od 1. do 9. razreda.

Mentorici: Irena Krajnc in Nika Kočevar.

 

PRAVLJICE IN USTVARJANJE

Pri pravljičnih uricah bodo brali pravljice, jih pripovedovali, se podajali v domišljijski svet. Ob tem bodo vsebine igrali z lutkami, jih ilustrirali, prikazali s pesmijo in plesom. Dejavnost je namenjena učencem 2. in 3. razredov, ki imajo radi pravljice.

Mentorica: Andreja Jakelj.

 

LEFO RAČUNANJE

LEFO hitro in zanesljivo računanje  je  namenjeno učencem 2. in 3. razreda, ki so hitri in spretni v računanju na pamet in so spretni z računalnikom. Učenci tekmujejo sami s seboj,  s časom in s sošolci.  Sodelovali bomo tudi v spletnem tekmovanju.

Mentorica: Karmen Marhat.

 

NEMŠČINA

Krožek je namenjen učencem 2. in 3. razreda, ki bodo skozi igro, ustvarjanje, petje in branje pravljic spoznavali osnove nemškega jezika.

Mentorica: Alenka Gomivnik.

 

PRIDNI PRSTKI

Ustvarjalnice so namenjene otrokom 2. in 3. razreda.  Otroci se bodo ob ustvarjanju naučili marsikaj novega, uporabljali domišljijo in razvijali ročne spretnosti.  Teme bodo seveda obarvane letnim časom, praznikom in drugim priložnostim primerno.

Mentorica: Andreja Zelenik.

 

CICI PILATES

Krožek je namenjen učencem od 2. do 4. razreda. Pilates je način vadbe za krepitev ravnotežja ter gibljivost in stabilnost telesa. Otroci bodo s pomočjo igre ob glasbi na zabaven način, s sproščenim posnemanjem naravnih oblik gibanja ter osnovnimi elementi različnih športnih zvrsti, krepili gibalne sposobnosti in razvijali občutek za povezovanje časa, ritma in prostora. Z vajami pridobivajo boljšo telesno držo, koncentracijo ter koordinacijo v prostoru.

Mentorica: Taja Klemenčič.

 

OPZ – OTROŠKI PEVSKI ZBOR

Otroški pevski zbor (2. do 5. razred) pomaga razvijati otroške glasove v nadaljnjem razvoju vokala, npr. v izvajanju zahtevnejših enoglasnih pesmi, ki se izvajajo brez spremljave, kanonih, pevci se prvič srečajo z dvoglasjem in tudi različnimi načini prepevanja, spoznavajo in preizkusijo v praksi teoretične glasbene izraze. Večkrat pa se preizkusi pevce tudi v igralski vlogi, s pripravo kakšne glasbene pravljice ali krajše dramske igre.

Mentorica: Barbara Rošer.

 

ŠAHOVSKI KROŽEK

Šahovski krožek je organiziran za učence od 2. do 9. razreda, ki jih veseli ta kraljevska igra. Utrjevali bomo šahovske osnove, spoznavali šahovska pravila, veliko igrali šah in se družili ob šahovskih figurah.

Mentorica: Suzana Brišnik.

 

 

BESEDNE USTVARJALNICE

Interesna dejavnost je namenjena učencem 3. in 4. razreda, ki imajo radi slovenščino. Učenci se bodo srečali z besednimi igrami, igro vlog, socialnimi igrami, pisanjem pesmi, kreativnim pisanjem …

Mentorica: Martina Kotnik.

 

RAČUNALNIŠKI KROŽEK

Krožek je namenjen učencem od 4. do 6. razreda. Učenci bodo spoznali osebni računalnik kot pripomoček. Seznanili se bodo z osnovami pisanja in oblikovanja teksta, obdelave fotografij, risanja ter varne uporabe interneta – v učne in tudi zabavne namene.

Mentor: Blaž Dolinšek.

 

LIKOVNI KROŽEK

Interesna dejavnost je namenjena otrokom 4. in 5. razreda, ki jih veseli likovno izražanje in kreativnost. Ustvarjali bodo v različnih likovnih tehnikah, z različnimi materiali, ter se seznanili z različnimi področji likovnega izražanja. S svojimi izdelki bodo učenci sodelovali tudi na različnih likovnih natečajih in razstavah.

Mentorica: Jožica Verdnik.

 

VESELA ŠOLA

Interesna dejavnost je namenjena učencem od 4. do 9. razreda. Na srečanjih bodo prebirali veselošolske članke, ki bodo povezani z učno snovjo in se preizkusili v reševanju ugank in kvizov, ki jih bomo našli  v revijah in na njihovih spletnih straneh. Vsak mesec se bomo seznanili z novo  temo v tiskani prilogi revije Pil ter na spletu v obliki lažjih in težjih učnih poti. Vesela šola se bo zaokrožila z zaključnim tekmovanjem, ki se bo odvijalo spomladi 2019.

Mentorica: Marjana Šeško.

 

ORFOVA SKUPINA

ID je namenjena učencem od četrtega do sedmega razreda. Spoznavali bodo zvoke Orffovih glasbil,  ustvarjali ritmične in melodične vzorce ter izvajali različne skladbe. Učenci se bodo urili v samostojnem izvajanju in igranju v skupini.

Vabljeni vsi, ki si želite udarjati in ustvarjati glasbo.

Mentor: Blaž Dolinšek.

 

LOGIKA

Interesna dejavnost je namenjena učencem od 5. do 9. razreda. Pri predmetu bomo razvijali logično mišljenje, vzpodbujali kreativne zamisli in ideje in se pripravljali na tekmovanje.

Mentor: Igor Košak.

 

MODELARSTVO

Dejavnost je namenjena učencem od 5. do 9. razreda. Učenci bodo spoznavali skrivnosti modelarstva, se seznanili z enostavnimi postopki obdelave lesa in si izdelali preprosto plovilo in letalo.

Mentor: Igor Košak.

 

NOGOMET

Pri interesni dejavnosti se bodo učenci seznanili predvsem s tehniko – obvladanjem žoge, taktiko igre v obrambi in napadu ter medsebojnim sodelovanjem in komuniciranjem s soigralci v nogometni igri. Dejavnost je namenjena učencem 6. in 7. razreda.

Mentor: Toni Lipuš.

 

MLADINSKI PEVSKI ZBOR

Pri mladinskem pevskem zboru (6. do 9. razred) predvsem nadgrajujejo vokalno tehniko in večglasno petje. V program so vključene slovenske ljudske in umetne pesmi ter tuje ljudske in umetne pesmi. S kvalitetnim petjem se spodbuja zdravo telesno držo, empatijo in sodelovanje, na prireditvah ter koncertih pa učenci pridobivajo izkušnje z nastopanjem pred publiko.

Mentorica: Barbara Rošer.

 

KLUB MLADIH TURISTIČNIH VODNIKOV

Klub je namenjen učencem od 6. do 9. razreda, ki jih zanima turizem. Turizem je tisto področje, ki ima za nas velik pomen, ponuja pa nam veliko neizkoriščenih možnosti ter priložnosti in si ga ni mogoče  predstavljati brez dobrih turističnih vodnikov. V okviru kluba bomo spoznavali dediščino domačega okolja in se usposabljali za delo turističnega vodnika. Mentorja: Jožef Kukovičič in Marija Brložnik.

 

 

NOVINARSKI KROŽEK

Ustvarjanje novic v slovenščini in angleščini. Krožek je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda. Pisali bodo članke, posneli novice in jih zmontirali v oddajo. Spoznali pa bodo tudi druge moderne medije, kot so Facebook, Twitter ali YouTube in novice delili tudi z njihovo pomočjo.

Mentorica: Alenka Gomivnik.

 

MLADI PROSTOVOLJCI

»Nihče ni tako velik, da ne bi potreboval pomoči – in nihče ni tako majhen, da je ne bi mogel nuditi,« je znana izjava kralja Salomon, ki pa še kako drži. Krožek, ki je namenjen učencem zadnje triade, je odlična priložnost za osebnostni in socialni razvoj učencev, spodbujanje k humanitarnosti in razvoju čuta za sočloveka ter razvijanju vrednot solidarnosti, spoznavanju samega sebe in pridobivanju novih znanj in veščin. Učenci – prostovoljci bodo tako lahko spoznali, kaj prostovoljstvo pravzaprav je, skupaj bomo pripravili program dejavnosti tako za učence šole, kot tudi ob povezovanju z drugimi organizacijami.

Mentorici: Mojca Vedenik in Andreja Zelenik.

 

DIDGERIDOO delavnica

Zasnovana bo kot glasbeno kiparska delavnica, kjer bodo učenci spoznavali starodavno aboridžisko kulturo, izdelovali preproste instrumente didgeridooje, kot kiparske objekte in se naučili osnov igranja. Cilj delavnice je razstava izvirnih didgeridoojev in interni koncert skupine didgeridoojev. Delavnica je namenjena učencem zadnje triade (manjša skupina od 8 do 10 učencev).

Mentor: Boris Oblišar.

 

BIOLOŠKI KROŽEK

Krožek je namenjen učencem 8. in 9. razreda, ki so se prijavili na tekmovanje iz biologije. Tema letošnjega  tekmovanja je Raznovrstnost in ogroženost plevelov Slovenije. Šolsko tekmovanje bo 17. 10., državno pa 30. 11. 2018.

Mentorica: Danijela Ribizel.

 

KROŽEK SLADKORNA BOLEZEN

Krožek je namenjen učencem 8. in 9. razreda, ki so se prijavili na tekmovanje iz znanja  o sladkorni bolezni. Šolsko tekmovanje bo 12. oktobra 2018, državno pa 17. novembra 2018.

Mentorica: Danijela Ribizel.

 

FIZIKALNE DELAVNICE

Namenjene so učencem 8. in 9. razreda. Spodbujali bomo zanimanje za fiziko, naravo, spoznavali vesolje in nebo in izvajali eksperimente in se pripravljali na tekmovanje.

Mentor: Igor Košak.

 

MLADI KEMIKI

Interesna dejavnost je namenjena učencem 8. in 9. razreda. Poglobili bodo znanje, ki so ga osvojili pri pouku kemije, se naučili povezati zaključke s teorijo in samostojnosti pri delu. Svoje dosežke bodo preverili na tekmovanju iz znanja kemije.

Mentorica: Sonja Zager.

 

 

 

INTERESNE DEJAVNOSTI, KI JIH ZA UČENCE NAŠE ŠOLE PRIPRAVLJAJO ZUNANJI SODELAVCI

 

SABLJANJE

Sabljanje ni samo šport, je tudi prijetno druženje. Na treningih in medsebojnih borbah bolje spoznaš sebe in druge, tu se rojevajo trdne vezi. S sabljaškimi treningi pa se ne krepita samo prijateljstvo in fizična kondicija – vzporedno se utrjujejo in izboljšujejo tudi koncentracija, lokomotorika in taktika. Dejavnost je namenjena otrokom od 1. do 4. razreda.

Izvajalec: Sabljaški klub Rudolf Cvetko Velenje.

 

CAPOEIRA

Capoeira je brazilska plesno borilna veščina, ki vsebuje elemente plesa, igre, akrobatike, glasbe, prijateljske borbe in skupinske dinamike. Prek capoeire otroci skozi igro spoznajo svoje sposobnosti in se soočajo z lastnimi omejitvami, ki se jih naučijo premagovati. Naučijo se sodelovati in ceniti vrstnike ter se soočati z nepredvidljivimi in neznanimi situacijami. Dejavnost je namenjena otrokom od 1. do 6. razreda.

Mentorica: dr. Tanja Tajnik (ŠKD Capoeira Tradicao Baiana).

 

KARATE

Tečaj karateja, namenjen otrokom od petih let dalje, v naši šoli organizira KK Tiger, ki je najštevilčnejši karate klub v MO Velenje in okolici. Klub se uspešno dokazuje na vseh domačih in mednarodnih tekmovanjih že od samega začetka, v večletnem delovanju pa je postal najuspešnejši klub v Velenju ter kmalu po ustanovitviji prodrl tudi v sam vrh slovenskega karateja.

Mentor: Zekerija Tabaković (KK Tiger Velenje).

 

NOGOMETNA ŠOLA RUDAR

Za učence 2. do 3. razreda bo potekala tudi nogometna šola v organizaciji NK Rudar.

Izvajalec: Nogometni klub Rudar Velenje.

 

KOŠARKA ZA DEKLICE

Košarka je igra, ki razvija tako gibalne kot psihične sposobnosti. Ob tem učenci pridobivajo občutek pripadnosti, razvijajo občutek kolektivnosti, predvsem pa preživljajo prosti čas ob športu in tako krepijo svoje zdravje.

 

MALA ŠOLA KOŠARKE

Dejavnost je namenjena otrokom od 2. do 5. razreda, tako tistim, ki košarko radi igrajo za zabavo in sprostitev, kot tudi za tiste, ki bi radi postali dobri košarkarji. Otroci na igriv način pridobivajo osnovna košarkarska znanja, razvijajo gibalne sposobnosti, koordinacijo in se učijo medsebojnega sodelovanja, pomaganja in spodbujanja, kar so temelji ekipnega športa.

Mentor: Marko Kremer.

 

ROKOMET

Rokometni klub Gorenje Velenje ima izjemno zgodovino tudi letos bo potekala vadba mini rokometa, v kateri bomo poskušali učence od 2. – 4. razreda navdušiti za rokomet, naj igro. Veliko pozornosti bomo namenjali najmlajšim, stremeli pa bomo tudi v sodobne pristope na vseh ostalih ravneh delovanja.

Izvajalec: Rokometni klub Gorenje.

 

MINI ROKOMET ZA DEKLICE

Dejavnost je namenjena deklicam od 2. do 5. razreda, ki se bodo seznanile z različnimi igrami z žogo, spoznala različna gibanja (plazenje, prevali …), razne igre z žogo …

Izvajalec: Ženski rokometni klub Velenje.

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost