OB SVETOVNEM DNEVU ČEBEL

20. maj je razglašen za svetovni dan čebel. V Sloveniji je avtohtona oziroma domorodna kranjska čebela, ki je po velikosti in obliki prilagojena obliki cvetov, da lahko iz njih srka medičino. Čebele se hranijo s cvetnim prahom in nektarjem, iz katerega delajo med. Tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo žuželke, od tega pa velik delež prispevajo čebele. Cenjene so po svoji pridnosti in delitvi dela v čebelji družini. Vsaka čebela skrbi za svoje delo in pomaga tudi drugim pri hranjenju matice. Njihova glavna naloga je skrb za potomstvo. Čebele najbolj ogroža človek zaradi škropljenja s pesticidi. Na šoli smo ta dan obeležili z degustacijo medu.

 

Danijela Ribizel

 

Naravoslovni dan v Mozirskem gaju

  1. maja so učenci 6. razreda obiskali Mozirski gaj. Tema naravoslovnega dneva je bila čebele in čebelarstvo. Učenci so spoznali čebeljo družino. Skozi stekleni panj smo videli matico, ki je bila označena, okoli nje pa je bilo veliko čebel, ki so opravljale svoje delo. Troti ne pičijo, so pa potrebni za oploditev matice. Kdor je želel, je dobil na roko trota, da ga je lahko opazoval.

Učenci so se preizkusili v izdelavi sveč iz voska. Svečo naredimo tako, da si pripravimo tanek in dolg kos voska v obliki pravokotnika ali trikotnika. Na začetek položimo stenj, potem vosek previdno zvijamo, na koncu pa robove zatrdimo s prsti. Drugi način je vlivanje staljenega voska v modele.

Vsak panj se konča s panjsko končnico, ki jo čebelarji lepo pobarvajo, da s tem privabljajo čebele. Tako so tudi naši učenci pobarvali svojo panjsko končnico z motivi iz narave.

Čebelar nam je ponudil več vrst medu: lipovega, gozdnega, hojevega, kostanjevega, cvetličnega in akacijevega. Ti se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, gostoti in količini vode, vsi pa so sladki in dišijo.

Za konec smo si ogledali še film, ki prikazuje delo in pomen kranjske čebele kot pomembne opraševalke in nabiralke medičine.

Vreme je bilo zares lepo, gibali smo se v prijetnem okolju in družili s čebelarji, ki so bili zelo prijazni. Naravoslovni dan nam bo ostal v lepem spominu.

 

Danijela Ribizel

 

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost