VPIS V PRVI RAZRED OSNOVNE ŠOLE

prvi_razredVpis otrok v javno šolo ureja Zakon o osnovni šoli (Ur.l. RS, št. 81/06, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli št. 102/07, 87/2011 in 63/2013).

Koga vpisujemo v 1. razred?

Starši morajo v 1. razred osnovne šole vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati šolo, dopolnili starost 6 let. V mesecu februarju 2016 bomo torej v 1. razred za šolsko leto 2016/17 vpisovali otroke, ki so rojeni med 1. 1. 2010 in 31. 12. 2010 (pa tudi tiste otroke, ki so bili rojeni v letu 2009 in jim je bilo po sklepu komisije odloženo šolanje).

Kdaj in kako vpis poteka?

Vpis se izvede v šoli pri šolski svetovalni delavki v mesecu februarju za naslednje šolsko leto. Starši boste o vpisu obveščeni po pošti. Najmanj tri mesece pred začetkom pouka šola staršem otrok, vpisanih v 1. razred, izda potrdilo o šolanju oziroma odločbo o odložitvi začetka šolanja.

  • Šolski okoliš

Starši imajo pravico vpisati otroka v javno osnovno šolo ali v zasebno osnovno šolo s koncesijo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva. Ministrstvo pristojno za šolstvo si pridobi podatke o šoloobveznih otrocih iz registra stalnega prebivalstva in razvida začasnega prebivališča. V drugo osnovno šolo lahko starši vpišejo otroka, če ta šola s tem soglaša.

 

Postopek prepisa v drugo šolo je določen v 6. členu – uredbe o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javne mreže glasbenih šol.

V primeru, da starši želite otroka vpisati na drugo šolo (v drugem šolskem okolišu), a otrok spada v naš šolski okoliš:

  • OBVEZNO vpišite otroka pri nas,
  • na izbrano šolo (najkasneje v 14 dneh po izteku roka za vpis) naslovite pisno vlogo, v kateri navedite razloge za prešolanje.

Enak postopek velja za starše, ki želite prepisati otroka v našo šolo in ne živite v našem šolskem okolišu. O soglasju k prepisu se medsebojno dogovorita matična šola in šola, kamor želite vpisati otroka.

 

  • Odložitev šolanja

Otroku se lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe oziroma na podlagi odločbe o usmeritvi odloži za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo. Ob vpisu otroka v osnovno šolo se lahko na željo staršev ugotavlja pripravljenost otroka za vstop v šolo. Če starši predlagajo odložitev šolanja, ker menijo, da njihov otrok ni pripravljen za vstop v šolo, oziroma če odložitev šolanja predlaga zdravstvena služba, je ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo obvezno. Če starši razmišljate o odložitvi šolanja vašega otroka v 1. razred, morate do konca februarja na šolo nasloviti pisno vlogo za odložitev šolanja, na podlagi katere stečejo vsi postopki za ugotavljanje pripravljenosti otroka na vstop v šolo. V ta namen ravnateljica imenuje strokovno komisijo (v sestavi šolska zdravnica, ki je otroka pregledala, vzgojiteljica in učiteljica ter šolska svetovalna delavka), ki odloča o podani vlogi za odlog šolanja.

 

  • Zdravniški pregled pred vstopom v šolo

Pred vstopom v 1. razred morajo otroci opraviti zdravniški pregled. Za otroke, ki se vpisujejo v 1. razred OŠ Šalek, zdravniške preglede opravljajo v ZD Velenje, pri Senadi Budnjo, dr. med., ne glede na to, kje ima otrok izbranega osebnega pediatra.

Vabilo na zdravniški pregled otroka boste starši prejeli po pošti. Zdravniški pregledi bodo izvedeni predvidoma v mesecu marcu ali aprilu.

Za vse informacije o vpisu sem vam na voljo v pisarni šolske svetovalne delavke ali na        tel. 03 898 13 17.

Prošnja za vpis v 1. razred Prenos...

Šolska svetovalna delavka

Mojca Vedenik, univ. dipl. soc. del.

(Skupno 2 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost