PROJEKT KROKUS

Pripravila: Marko Moškotevc in Vesna Švab

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 10 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Na osnovni šoli Šalek drugo leto sodelujemo v projektu Krokus. Projekt v Sloveniji izvaja zavod Sinagoga Maribor, namen projekta pa je osveščanje otrok o tematiki holokavsta. V letošnjem letu je v projekt vključenih 84 slovenskih osnovnih in srednih šol.

Letos smo v projekt vključili učence 9. razredov. V projektu je skupaj sodelovalo 16 učencev, ki sva jih vodila mentorja Vesna Švab in Marko Moškotevc.

V okviru projekta smo izvajali dejavnosti povezane s tematiko holokavsta. V mesecu oktobru smo na čutnem vrtu posadili čebulice žafranov, ki so pred kratkim zacvetele v živorumenih barvah.

V mesecu januarju smo obeležili svetovni dan spomina na holokavst. Pripravili smo videosrečanje, na katerem so učenci spoznavali holokavst, kemijsko orožje, ki se je uporabljalo v preteklosti in danes, preizkusili so se tudi v spletnem kvizu in si ogledali nekaj odlomkov iz filmov povezanih s tematiko holokavsta (Schindlerjev seznam, Deček v črtasti pižami, Kradljivka knjig, Pianist).

V mesecu aprilu pa smo se na povabilo Muzeja Velenja z učenci obeh 9. razredov udeležili predavanja o Auschwitzu in razstave o Auschwitzu, ki jo je za šole brezplačno organiziral Muzej Velenje. Prisluhnili smo predavanju avtorja razstave in direktorja zavoda Sinagoga Maribor Borisa Hajdinjaka, kar je bila res neprecenljiva izkušnja.

V prihodnje imamo še nekaj novih idej, utrinke z letošnjega projekta, pa si lahko ogledate v slikovnem kolažu.

Naj zaključiva z mislijo iz Talmuda: “Kdor je rešil eno življenje, je rešil ves svet.”

Več o projektu Krokus pa imate v kratkem videu:

The Crocus Project – YouTube

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost