JESENSKE DOBROTE V ŠALEKU
V tednu, ko smo pričakovali slovenski tradicionalni zajtrk, se je na naši šoli zvrstilo več dejavnosti, s katerimi smo želeli učencem na drugačen način predstaviti pomen hrane za zdravo življenje. Učenci so likovno ustvarjali, se več pogovarjali o pomenu zajtrka za uspešen in prijeten začetek dneva ter pripravili preprost zdrav zajtrk. Vrhunec tedna sta bili dve dejavnosti. Učenci 6. razreda so spoznali osnove čebelarjenja in nato so degustirali čebelje pridelke, za kar je poskrbel znani čebelar Marko Drev iz Šmartnega ob Paki. V četrtek smo pripravili degustacijo ajdovega kruha z orehi, različne sorte slovenskih jabolk ter naravno sušeno biološko suho sadje; marelice, fige in slive. Na »štantu« z jesenskimi dobrotami ni smela manjkati dekoracija s pridihom jeseni. Mize smo pogrnili s prti jesenskih barv, okrasili z listi figovca in aktinidije, s cvetovi suhih rož z domačega »garteljca« in svežim kakijem ter kivijem. Pri pripravi so pridno pomagali učenci, ki so vključeni v izbirni predmet gospodinjstva. Učitelji in učenci so z navdušenjem pokušali darove narave in pozitivno komentirali. Zaključek jesensko obarvanega tedna je bil uspešno izpeljan tradicionalni slovenski zajtrk kot dodaten obrok. Z dejavnostmi smo želeli učencem posredovati sporočilo o pomenu pridelovanja hrane doma, kjer je to mogoče, in kupovanju slovenske hrane. V tople jesenske dni smo na hodnike vnesti drugačnost in sproščenost, kar nam je zelo dobro uspelo.
Danijela Ribizel