Zemlja. Moj, tvoj, naš planet.

Pripravila: Vesna Švab

Zemlja. Moj, tvoj, naš planet. Zelena, čista, prekrasna, čudovita. Žal tudi onesnažena, izkoriščana in zanemarjena.

Ob dnevu Zemlje, ki ga praznujemo danes, 22. aprila, sem se odločila, da napišem par misli o našem prelepem planetu in vas, učence, vzpodbudim k razmišljanju o tem, da je potrebno zanjo skrbeti in jo spoštovati, da bo ostala taka, kot je sedaj, še za mnogo rodov, ki prihajajo za nami. Vsak lahko prispeva svoj delček odgovornosti k ohranitvi tega lepega planeta. Verjamem, da vam ni vseeno za vaše zdravje in verjamem, da se zavedate, da je potrebno zanj nekaj narediti. Ravno tako je z Zemljo. Da bomo še naprej uživali v njenih lepotah in pametno izkoriščali naravne vire za preživetje, je zelo pomembna naša skrb za naravo, ki predstavlja življenjski prostor tudi mnogim rastlinam in živalim. 

V sklopu praznovanja se po svetu odvijajo številni dogodki, ki spodbujajo ljudi k bolj skrbnemu ravnanju z našim planetom. Vsi se moramo zavedati, da je skrb za okolje življenjskega pomena za življenje, kot ga poznamo danes. Pretirano izkoriščanje naravnih virov, krčenje velikih gozdnih površin, onesnaževanje vodnih virov, prevelika naseljenost nekaterih predelov Zemlje in s tem onesnaževanje zraka, rast industrije in večanje števila prebivalstva na svetu, so le nekateri dejavniki, ki našo Zemljo močno ogrožajo.

Vabim vas na razstavo Na vroči strani Alp, ki na vizualen način prikaže možne posledice podnebnih sprememb v Sloveniji, a nam hkrati sporoča, da podnebno krizo še vedno lahko ublažimo in se taki prihodnosti izognemo.

Povezava: https://www.umanotera.org/navrocistranialp/

Predlagam še nekaj načinov, kako lahko pomagate skrbeti za moj, tvoj, naš planet.

1. PODPRITE NAŠE OPRAŠEVALCE

Na svoj vrt pripeljite domače čebele in druga odpraševalna bitja. Eden od načinov je izbira pravih rastlin. Poskusite na svoj vrt vsako leto dodati nekaj avtohtonih rastlin in presenečeni boste nad razliko – prinesli bodo tako opraševalce kot ptice.

2. OČISTITE PLASTIKO V SOSEKI ALI LOKALNEM PARKU

Pojdite na sprehod z vrečko za smeti in pomagajte očistiti plastiko, ki jo najdete. Plastiko odvržete v koš, namenjen plastični embalaži.

3. ZAMENJATE IZDELKE V KUNINJI IN ZA GOSPODINJSTVO

Gre za BIO izdelke za kuhanje in čiščenje, ki se dotikajo hrane, ki jo jemo. Skoraj vsi  BIO izdelki so biološko razgradljivi. Prav tako njihova embalaža (vrečke za kompost iz krompirjevega škroba, pergamentni papir za peko …).

4. POMISLITE NA HRANO, KI JO ZAVRŽETE

Približno ena tretjina hrane, ki jo vsako leto pridelamo, letno propade. Običajno se to zgodi, ko kupimo preveč hrane, ki je ne uspemo porabiti v določenem časovnem obdobju. Kupujte bolj ekonomično in tako prihranite denar in s tem pripomorete še k manjši porabi embalaže in zavržene hrane.



(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost