TURISTIČNO POTEPANJE PO ŠALEKU

Pripravil: Marko Moškotevc

Člani krožka mladih turističnih vodnikov smo po letu premora spet izpeljali potepanje po Šaleku. Mentorja Marko in Marija sta nam predstavila krožno pot po Šaleku, ki smo jo pripravili v lanskem šolskem letu.

Izvedeli smo, kdaj je bila zgrajena naša šola, zakaj se je Šalek nekoč imenoval Šalek pri Velenju in koliko stavb je imela vas. Na potepu smo spoznali tudi reko Pako, ki je dobila svoje ime po tem, da teče v napačno smer in je na(Paka). Pri cerkvi sv. Andreja smo občudovali nekdanji hranilnik, v katerem so popotniki sv. Krištofu darovali dar za srečno pot. Po uspešnem štetju stopnic pa smo se povzpeli še na ruševine gradu Šalek, ki je dal ime celotni Šaleški dolini.

Ali veste, da je z gradom Šalek povezanih kar nekaj legend? Najbolj znana je legenda o podzemeljskem rovu, ki je povezoval Šaleški grad in Ognjeni grad, ki je ležal nekaj sto metrov višje. Pravijo da so Šaleški grad oblegali tudi Turki. Ker je trikotne oblike, so se vse krogle odbile od stolpa. Če je na tem kaj resnice, se je to zgodilo leta 1463. Grad Šalek naj bi pogorel v požaru pred 150 leti, ko so v gradu divje plesali. Ker je bila zunaj nevihta, je treščila v grad strela, ki je povzročila požar. Po tem požaru gradu niso več obnavljali.

Za vse, ki vas zanima naše delo, pa v mesecu aprilu pripravljamo vodenje po Šaleku. Izvedli ga bomo na Pomladni dan Osnovne šole Šalek, ki bo 21. aprila. Lepo vabljeni.

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost