RAZSTAVA CELIC

Pripravila: Vesna Švab

Že davnega leta 1665 je celico odkril Robert Hooke, ko je pod mikroskopom opazoval zelo tanke rezine plute, je videl številne majhne kamrice. Poimenoval jih je cellulae (celice), saj so ga spominjale na celice, v katerih so živeli menihi. Ker je opazoval mrtve celice, je v resnici videl le celične stene. Hook je prvi odkril celice, ni pa poznal njihove zgradbe in vloge. Mikroskop je tako pomagal odkriti celice v sedemnajstem stoletju. Zahvaljujoč Hooku se je začela znanstvena študija celic. Več kot stoletje kasneje so se začele številne razprave o celicah.

Prvi, ki je pod mikroskopom opazoval žive celice, je bil Antonie van Leeuwenhoek, ki je leta 1674 opisal alge Spirogyra in poimenoval videne premikajoče se organizme animalkule, kar pomeni majhne živali. Leeuwenhoek je najverjetneje opazil tudi bakterije.

Teorija, ki je danes splošno sprejeta, je, da so vsi organizmi sestavljeni iz celic. Celice so osnovna enota strukture v vseh organizmih in tudi osnovna enota razmnoževanja. Tako danes poznamo štiri vrste celic, ki so jih učenci sedmega razreda podrobneje spoznali pri pouku naravoslovja. Prav tako pa smo spoznali, zakaj virusov ne prištevamo med živa bitja.

Da so učenci svoje znanje utrdili in ponovili pa so na koncu v okviru projektne naloge iz odpadnih materialov izdelali prečudovite 3D modele različnih vrst celic.  Naše izdelke celic smo razstavili na hodniku, da si jih bodo lahko ogledali tudi drugi učenci.

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost