ATOMI IN OSMOŠOLCI

Pripravila: Vesna Švab

Ali veste, koliko je stara zamisel o obstoju atomov?

Ideja se je v 5. stoletju pred našim štetjem rodila v antični Grčiji. Atome naj bi prvi omenil starogrški filozof Levkip. Atom si je predstavljal kot delec, ki ga ne moremo razdeliti na manjše delce.

Slika: Prikazana je starejša grška znamka z Demokritovo podobo in skico atoma

Demokrit (približno 460 pr. n. št. do 370 pr. n. št.) je zamisel svojega učitelja še bolj podrobno razvil. Verjel je, da se atomi med seboj razlikujejo po velikosti in obliki ter da je med atomi prazen prostor. Ta prazni prostor omogoča gibanje in prerazporejanje atomov.

Razvoj razumevanja zgradbe atoma se je nadaljeval šele ob koncu 19. stoletja. V 20. stoletju so znanstveniki odkrili delce znotraj atoma. Pozneje so spoznali načine, kako lahko te delce razbijemo na še manjše delce. Znanstvena odkritja o zgradbi atoma pa se nadaljujejo še v 21. stoletju.

Tudi pri kemiji v 8. razredu so učenci spoznali zgradbo posameznih atomov. Svoje znanje so prenesli v prakso in  pri izbirnem predmetu izdelali osebno izkaznico zgradbe posameznega atoma izbranega elementa. Pri svojem delu so neizmerno uživali, kar se izraža na čudovitih izdelkih, ki so nastali.

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost