Petošolska šola v naravi

Pripravila: Blaž Dolinšek in Tinkara Kristan

Dva tedna sta minila, a naši petošolci niso pozabili, kako dobro so se imeli v šoli v naravi. (PS: na koncu vas čaka še filmsko presenečenje)

Prvi teden v septembru smo se petošolci odpravili v CŠOD Čebelica v Čatež, v šolo v naravi. Veliko smo počeli: igrali, raziskovali,  vozili s kolesi, hodili v hribe, plezali…
Izmed vseh dejavnosti, sta mi bili najbolj všeč kolesarjenje in lokostrelstvo. Pri kolesarjenju smo imeli kolesarski poligon, kjer je bilo najlažje vijugati med stožci. Najtežje pa je bilo prestaviti s kolesom kovinsko palici iz enega konca na drugi konec, kjer je bil magnet. Za tem je sledila makedam cesta, kjer me je rukalo. Ko sem končal s poligonom, sem ugotovil, da sem naredil le eno napako. Tudi streljanje z lokom mi je bilo všeč. Začel sem prvi. Malo mi je pomagal učitelj. Povedal mi je, kako moram obrniti puščico, da se ne uniči. Nato sem streljal in zadel tarčo v modro polje. Ko so prišli vsi na vrsto, sem poskusil še enkrat in takrat zadel v rumeno polje, v sredino tarče.
Napočil je zadnji dan. Zbudili smo se ob 7:00 in začeli pakirati, sledil je zajtrk in pot domov. Komaj sem čakal, da se vrnemo domov. Ko smo prišli sem skočil mami v naročje. Šola v naravi je bila zelo zabavna.
Liam, 5. a

V ponedeljek zjutraj sem se do šole pripeljala z avtom. Tam nas je že čakal avtobus. Nanj smo naložili kovčke  in se odpeljali. »Prišli smo!« so vsi govorili. Vrata so se odprla. Vzela sem svoj kovček in pojedla malico. Nato smo se s prijateljicami šle igrat na igrišče.
Naslednji dan smo po zajtrku šli k potoku iskat živali, ki živijo v njem. S sošolko Neli sva našli  pet različnih živali in jih nato še  narisali. Potem smo šli nazaj proti domu CŠOD. Po kosilu smo se odpravili na pohod. Ko smo prišli nazaj, smo bili utrujeni in lačni. Odšli smo na večerjo. Nato smo imeli kratko dejavnost, se umili in šli spat. To je bil moj najboljši dan v šoli v naravi.

Ajda, 5. b

S petimi razredi smo v začetku septembra odšli v šolo v naravi, natančneje v CŠOS Čebelica Čatež. S sošolkami in sošolci smo streljali z lokom, plezali po plezalni steni, hodili na sprehode, kurili ogenj, vadili za kolesarski izpit in spoznavali naravo.
Najbolj mi je bilo všeč, ko smo plezali, ker res rada plezam. Bili smo privezani z vrvjo, na drugem koncu pa nas je držal učitelj. Splezala sem do vrha in na to sem ponosna. Za energijo pa so kuharice kuhale odlične obroke. Všeč so mi bile tudi priprave na kolesarski izpit. Najlažja se mi je zdela pot med stožci, najtežja pa med žogicami.
Poleg sprehodov in spoznavanju narave pa sem uživala tudi  v Lovu na lisico, kjer smo ob upoštevanju znakov, opravljanju nalog prišli do cilja, kjer nam je učiteljica zapisala čas.
Šola v naravi se je končala z obiskom  na Jurčičevi domačiji ter ogledom kraške jame. Vsi smo že malo pogrešali dom in starše, a smo se imeli lepo. V šoli v naravi sem se počutila odlično. Upam, da se to še kdaj ponovi.

Ajda, 5.a

V ponedeljek sem se zbudil zelo zgodaj, da ne bi zamudil avtobusa. Do doma CŠOD smo se vozili približno dve uri. Med vožnjo sem malo zaspal. Ko sem se zbudil, smo bili že tam. Vzeli smo prtljago in odšli v dom. Notri smo žal morali nositi maske.
Ko smo končno prišli v svoje sobe, smo obleki postelje in stvari pospravili v omare. Nato smo odšli na kosilo. Hrana je bila dobra. Po kosilu smo imeli prosti čas. Jaz sem seveda igral nogomet.
Popoldan je sledil prvi pohod. Hodili smo do cerkve na hribu. Učitelj nam je povedal, da če je kdo imel kakšno željo, je moral po kolenih do vrha. Pred stotimi let seveda. In takrat ni bilo asfalta, ampak makadam. Ko smo prišli do cerkve, smo vstopili in se malo razgledali.
To je bil prvi dan v šoli v naravi. Hoja je bila kar naporna, ampak v dobri družbi.

Din, 5. b

Peti razredi smo v septembru odšli v šolo v naravi. Šli smo v CŠOD Čatež. Tam smo počeli veliko stvari, ki so mi bile zanimive.
Od vseh stvari, ki smo jih počeli, sta mi bili najbolj zanimivi lokostrelstvo in kurjenje ognjev.  Bili sta mi najbolj zanimivi, saj smo pri kurjenju ognjev pekli jabolka in kruh, pri lokostrelstvu, pa smo streljali s puščicami. Pri teh dveh dejavnostih sem se počutil odlično.
Pri ognjih smo se najprej pogovarjali o preživetju v naravi  in malo o orientaciji, kaj bi vzeli s seboj, če bi želeli preživeti noč v gozdu. Pogovarjali smo se tudi koliko časa ljudje preživimo brez vode, hrane, zraka in v mrazu. Iskali smo palice za ogenj. Ko smo nabrali dovolj palic smo šli nazaj na kurišče in najprej s palicami naredili nekakšno piramido. Ko smo postavili ogenj, smo dobili nit, brezovo lubje in kresilni kamen s katerimi smo zanetili ogenj.  Nato smo dobili palice , ki so izgledale kot kopije. Učiteljica nam je dala kruh in jabolka. Pekli smo jabolko in kruh, ki sta bila zelo okusna.

Druga dejavnost  je bila streljanje z lokom. Najprej nam je učitelj pokazal kako se strela z lokom. Povedal nam je tudi, da moramo imeti dolge rokave, da nas lok ne poškoduje. Ko nam je razložil vse, kar je moral smo začeli streljati z lokom. Prvi je bil na vrsti Liam, saj je imel s tem največ izkušenj. Nato smo bili na vrsti ostali, jaz sem prvi zadel v sredino tarče. Sošolka Kristina je bila edina, ki je zadela čisti center, zato je imela veliko sreče.
V šoli v naravi mi je bila všeč tudi hrana, najbolj pa torta, ki jo je dobila sošolka, ki je praznovala rojstni dan.
V šoli v naravi mi je bilo všeč in sem kar užival. Imel sem se lepo in  če bi lahko šel še enkrat, bi šel z največjim veseljem.

Jaša, 5.a

V ponedeljek sem se zgodaj zbudil, saj smo odšli v šolo v naravi. Tam smo imeli različne dejavnosti. Najbolj mi je bili všeč plezanje na plezalni steni in lov na lisico. Drugače pa smo imeli veliko pohodov po hribih. Tako sem lahko zvečer dobro zaspal. Razen prvi dan sem težko.
V četrtek zvečer smo imeli »žurko«. Vsi smo plesali. Naslednji dan smo zjutraj spakirali svoje stvari in odšli na avtobus. Odpeljali smo se do Jurčičeve domačije. Tam smo veliko zvedeli o njem. Naša naslednja postaja je bila izvir Krke in kraška jama. V njej smo videli veliko obrazov, ki jih je naredila narava. Po ogledu smo pojedli kosilo in se odpeljali domov.
Vsi smo bili veseli in nikoli ne bomo pozabili te šole v naravi.

Aljaž, 5. b

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost