PRVI MAJ – MEDNARODNI PRAZNIK DELA

Pripravil: Marko Moškotevc

Praznik dela je mednarodni praznik, ki se ga 1. maja vsako leto praznuje po celem svetu.

Datum je izbrala II. internacionala, ki je bila organizacija socialističnih in delavskih strank. S praznikom so želeli so obeležiti krvave demonstracije, ki so se zgodile okoli 1. maja, leta 1886 v Chicagu. Leta 1904 so na mednarodni konferenci v Amsterdamu pozvali socialdemokratske stranke in sindikate iz vseh držav, da naj na prvi maj z množičnimi demonstracijami opozarjajo in zahtevajo uveljavitev 8-urnega delavnika ter splošni mir.

“Živel prvi maj! Živel praznik dela!”

Danes praznik predstavlja največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja in opozarja predvsem na kratenje teh težko pridobljenih pravic.

Demonstracije v Chicagu so se zgodile, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez zahtevala več delavskih pravic, med drugim uzakonjen 8-urni delavnik. V podporo delavskim organizacijam, da bi ta predpis stopil v veljavo s 1. majem leta 1886, so se na ta dan v Chicagu organizirali in zbrali delavci in pričeli s splošno stavko. 4. maja so se delavci zbrali na mestnem trgu Haymarket, kjer je pred policijsko četo eksplodirala bomba in ubila 8 policistov. Na to je policija odgovorila s streljanjem, kjer je bilo ranjenih več deset ljudi, vseh žrtev je bilo 11.

Prvi maj je v velikih državah dela prost dan. Na ta dan ponavadi potekajo zborovanja in proslave. Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kurjenjem kresov na predvečer praznika, nošnjo nageljnov ter prvomajskimi budnicami.

V Združenih državah 1. maj velja kot dan prava, ki izkazuje pomen pravnega sistema za družbo in njeno ureditev.

Tudi rimokatoliška cerkev je poskušala na nek način adoptirati ta praznik v svoj praznični koledar. Po letu 1955 so tako pričeli ta dan razglašati za dan svetega Jožefa delavca, ki sicer goduje 19. marca.

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost