DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI (26. 12.)

Pripravil: Marko Moškotevc

Letos mineva 30 let od razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je velika večina Slovencev izrekla za samostojnost.

Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu in 26. december tako obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Slovenska skupščina je sprejela zakon, ki je določal, da bo plebiscit 23. decembra 1990 in da mora biti njegova odločitev v primeru pozitivnega izida uresničena v šestih mesecih. Na plebiscitarno vprašanje “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, to je 88,5 odstotka vseh volivcev. Slovenci smo takrat znali stopiti skupaj in biti enotni.

Po zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je morala slovenska skupščina v šestih mesecih od dneva razglasitve plebiscita sprejeti zakone, potrebne za osamosvojitev. Tako je 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila temelj slovenski samostojnosti. Dan kasneje, 26. junija, je bila suverena slovenska država slovesno razglašena, s čimer so se končala večstoletna prizadevanja za njeno samostojnost.

Dan, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, se je sprva imenoval dan samostojnosti. Nato pa je državni zbor sprejel spremembe s katerim se je praznik preimenoval v dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan smo namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Ob pripravi sprememb so se pojavljale tudi težnje, da bi ta dan obeleževali 23. decembra, torej na dan, ko je bil izveden plebiscit. Ta predlog se ni uveljavil.

Kratek prispevek o slovenskem plebiscitu:

Infodrom: Dan samostojnosti in enotnosti – YouTube

Ena najbolj uspešnih slovenskih turističnih reklam:

Slovenija moja dežela / Slovenia my country – YouTube

Pesem z veliko sporočilnostjo, aktualna tudi danes:

Slovenski Band Aid – Svobodno sonce (with English translation) – YouTube

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost