SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNOV DAN

V soboto, 8.2.2020 smo praznovali Slovenski kulturni praznik. Je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Na ta dan obeležujemo obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Odvija se osrednja državna proslava, kjer izročijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za izvrstne dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

France Prešeren se je rodil v kmečki družini 3. decembra 1800, umrl pa 8. februarja 1849. V osnovni šoli je bil tako delaven, da so ga vpisali v zlato knjigo. Po končanem študiju na dunajski pravni fakulteti se je vrnil v Ljubljano, kjer je delal kot odvetnik. V tem času je napisal večji del svojih pesmi, pri pisanju katerih ga je pomembno usmerjal prijatelj Matija Čop. Prešeren je prvi Slovenec, ki se je po kvaliteti svojega pisanja lahko meril s sodobniki po Evropi, kjer je tedaj vodila romantična usmeritev.

Tudi na naši šoli smo obeležili ta praznik v petek 7. februarja. Imeli smo različne delavnice, na katerih smo pridno ustvarjali in se zabavali. Vsak razred je imel svoje delo in v prvih treh urah smo risali, pisali in ustvarjali raznorazne stvari.  Nato pa smo si ogledali prireditev, ki so jo pripravili učenci in učitelji naše šole. Pripravili so izjemno predstavo! Proslava je imela temo Franceta Prešerna. Ko smo končali smo odšli nazaj v razrede in se še malo pogovarjali in počasi odšli domov.

Prispevek in fotografije so ustvarile: Anja Hriberšek, Brina Sinur, Neža Avberšek, Eva Vodončnik, Katja Mitić in Zala Koren iz 7.a

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost