CAPOEIRA NA OŠ ŠALEK

Capoeira je brazilska plesno borilna veščina, ki vsebuje elemente plesa, igre, akrobatike,  glasbe, prijateljske borbe in skupinske dinamike. Za otroke je capoeira primerna predvsem zato, ker je to dinamična aktivnost, ki jim dopušča igro, svobodno izražanje, raziskovanje in zabavo. Po drugi strani se otroci na treningu naučijo sprejeti meje, upoštevati disciplino in spoštovati sovrstnike. Na vadbi capoeire se sprva naučimo osnovnih premikov, odmikov in obratov; kar ugodno vpliva na motoriko in koordinacijo otrok. Kasneje v gibanje vključimo različne udarce in zamahe. To spodbuja otrokovo odzivnost, hitrost in obvladovanje telesa. Naučijo se slediti gibanju in opazovati soigralca, hkrati se jim  izboljša občutek za prostor in ostale osebe in predmete v njem. V capoeiri so močno prisotne različne akrobacije, ki so otrokom v največjo radost. Otroci uživajo tudi v glasbi, kjer se jim s petjem, ritmičnim ploskanjem in igranjem na tradicionalne inštrumente razvije občutek za ritem in melodijo.

Prek capoeire otroci skozi igro spoznajo svoje sposobnosti in se soočajo z lastnimi omejitvami, ki se jih naučijo premagovati. Naučijo se sodelovati in ceniti vrstnike ter se soočati z nepredvidljivimi in neznanimi situacijami.

Vaditelj: dr. Tanja Tajnik, profesorica capoeire Pipoca, se ukvarja s poučevanjem otrok in odraslih v skupini ŠKD Capoeira Tradicao Baiana že vrsto let. Capoeira je del njenega življenja že desetletje. V Ljubljani pomaga pri vodenju in organizaciji treningov za otroke in odrasle, lastno podskupino otrok in odraslih pa vodi v Velenju. Capoeiro je več let dobrodelno poučevala v Zavodu za prestajanje zaporne kazni IG za pripornice in obsojenke, kjer je bila capoeira sredstvo resocializacije.

Torek in četrtek: 13.35 – 14.25

Kontakti: www.capoeiratb.si, capoeiratb@gmail.com

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost