NARAVOSLOVNI DAN MIKROBIOLOGIJA IN BIOTEHNOLOGIJA
Mikrobiologija je veda, ki proučuje majhne organizme, vidne pod mikroskopom. Nevidni svet, pa vendar vedno prisoten, so si ogledali devetošolci na naravoslovnem dnevu 7. novembra. Na šolo sem povabila gospoda Miha Avberška iz Velenja, ki je učencem predstavil bakterije in glive. S sabo je prinesel stereo lupe in mikroskope ter veliko gojišč bakterij, gliv kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki skisajo mleko. Učenci so opazovali mikroorganizme in izvedli delavnico boj za obstanek ter rezistenca bakterij na antibiotik. Nekaj opazovanih objektov so tudi narisali. Izvedli so kratko raziskovalno nalogo, v kateri so ugotavljali vpliv sladkorja na vzhajanje testa. Ugotovili so, da večja količina sladkorja upočasni alkoholno vrenje, ker deluje sladkor pri določeni količini kot konzervirno sredstvo, ki nase veže vodo, zato se glivice počasi razmnožujejo in testo počasi vzhaja. Učenci so bili delavni in pridni, saj jih je izbrana vsebina zanimala. Jaz sem bila navdušena nad mikroskopiranjem, dobrimi mikroskopi in bakterijami, ki so izločale snov v okolico v obliki lesketajočih kroglic. Na fotografijah so utrinki delovne vneme.
Danijela Ribizel