TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V tednu od 14. do 18. novembra so učenci izvajali izobraževalne dejavnosti na temo zdrave prehrane, sadjarstva in čebelarstva. Učenci so likovno ustvarjali, pripravljali so medeno pecivo, ob obisku sadjarja so spoznavali sorte jabolk in jih degustirali, spoznavali osnove čebelarstva in degustirali medene izdelke, pripravili so referate na temo čebelja družina, medeni izdelki, avtohtona kranjska čebela in apiterapija. Dan slovenske hrane in hkrati zaključek dejavnosti smo počastili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Učencem smo ponudili bio mešan ržen kruh, bio maslo, cvetlični med, mleko in bio jabolka sorte topaz. Vse sestavine so bile slovenske in od lokalnih dobaviteljev. Učenci so zajtrk z užitkom pojedli. Ob tem pa so slišali še koristno informacijo, da uspešen dan pričnemo z dobrim zajtrkom, ki nas prebudi in napolni z energijo, da lahko sledimo pouku in dobro delamo.
Danijela Ribizel
Obisk čebelarja na OŠ Šalek
V torek, 15. novembra, nas je obiskal čebelar. Na kratko nam je opisal čebeljo družino, ki jo sestavljajo matica, troti in čebele delavke. Spomladi in v začetku poletja imajo čebele delavke veliko dela, zato živijo le okoli 40 dni. Pozimi, ko čebele zunaj niso aktivne, pa živijo do 60 dni. Čebelar nam je povedal, kako se razvije matica. Poskusili smo tri vrste medu in kremni med, ki je iz cvetnega prahu, medu in matičnega mlečka. Učenci smo lahko izbirali med cvetličnim, akacijevim in gozdnim medom. Nekateri učenci so oblekli zaščitno čebelarsko obleko in si nadeli čebelarski klobuk. Obisk smo doživeli kot prijetno izkušnjo.
Klara Kuhar, 6. b