ZAKLJUČEK PROJEKTA – MESEC SKUPNEGA BRANJA: BRANJE JE POTOVANJE

V nacionalnem projektu: Mesec skupnega branja, ki je trajal od 6. septembra 2018 (mednarodni dan pismenosti) do 8. oktobra 2018 (zaključek Tedna otroka) so se učenci naše šole še bolj kot sicer družili s knjigo. Pri urah slovenščine smo nekaj minut dnevno posvetili branju del slovenskih pisateljev: Ivana Cankarja, Prežihovega Voranca in Frana Milčinskega. V knjižnici so razstavljena dela Ivana Cankarja, na panojih pred avlo pa naslovnice najljubših knjig po izboru učencev. Tudi učitelji so oblikovali seznam knjig, ki bi jih priporočili v branje odraslim.

Ko smo naše učence spraševali, kaj jim pomeni branje, je osmošolka Klara zapisala: Branje je zame potovanje v svet domišljije, v katerem sem lahko popolnoma sproščena in se oddaljim od vsakdana. Je svet, v katerem ni besede prav in narobe. Je nekaj čisto mojega. Ko berem, si lahko predstavljam literarne junake in vse, kar je v moji domišljiji, tam tudi ostane. Branje je zame občutek svobode, je svet, kjer sem lahko, kar sem.

Učenka Neja pa je o branju razmišljala kar v verzih:

 

Branje je kot potovanje.

Potuješ skozi črke, besede, stavke, vrstice…

Potuješ po knjigi, po njenih straneh.

Potuješ skozi domišljijo,

potuješ po svetu sanj.

Ko bereš, sanjaš,

zato je branje kot potovanje…

 

  1. R. R. Martin pravi: Kdor bere knjige, živi tisoč življenj. Neil Gaiman pa: Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah. Upamo, da smo vas nagovorili k branju, da ste se prepričali, da je branje potovanje v neodkrite svetove brezmejne domišljije.

Janja Frangeš

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost