Šolski projekti

Projekt  ekologija odnosov

nam bo pomagal pri gradnji takšnih odnosov med nami, da bosta življenje in delo v naši šoli prijazna in prijetna. V projekt so vključeni učenci in učitelji šole. Cilj projekta je, da izboljšamo medsebojne odnose z učenjem socialnih veščin. Izvaja se v oddelčnih skupnostih. Projekt se izvaja skozi celo šolsko leto.

Projekt Pasavček

Tudi v tem šolskem letu so učiteljice 1., 2. in 3. razredov  prijavile učence  za sodelovanje v mednarodnem projektu Pasavček. Projekt je razpisal Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in temelji na pozitivni spodbudi za uporabo varnostnega pasu. Lik pasavca je bil izbran, ker ima ta žival v jezikih vseh sodelujočih držav v svojem imenu tudi besedo PAS in z besedno igro še poudarja uporabo pasu. Osnovni namen našega aktivnega sodelovanja je povečati pozornost pri pravilni uporabi varnostnih pasov in varnostnih sedežev med vožnjo. Učenci bodo sodelovali z likovnimi in literarnimi prispevki, pripravili bomo likovno razstavo, plesali in peli, obiskali spletno stran RS www.spv-rs.si in sodelovali s policijsko postajo.

Projekt EKO ŠOLA in Šola sobivanja

je mednarodni program, ki načrtno in celostno uvaja okoljsko vzgojo v osnovne šole. Osnovni namen projekta ni le ozaveščanje mladih, ampak poskuša vnašati v pouk poleg znanja o okolju predvsem vzgojo o okolju in za okolje. Prinaša v vsako šolo sveženj novih zamisli in pobud, kako še bolj obogatiti pouk in obšolske dejavnosti. Mladim pomaga graditi čustven in strokoven odnos do zmogljivosti okolja. V okviru Šole sobivanja bomo izvedli naslednje vsebine: Živim zdravo, Spodbujajmo prijateljstvo, Slovenija – kot jo vidimo otroci, Varno v šolo, Poletje v hribih.

Športna programa Krpan in Zlati sonček

Naša šola je od samega začetka vključena v oba programa, ki delujeta v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda za šport Slovenije.

Namen obeh programov je najmlajše motivirati za gibalno dejavnost, predvsem pa v njih spodbuditi željo, potrebo po športni igri in vadbi in s tem ohranjanju zdravja.

Športna programa ZLATI SONČEK in  KRPAN ponujata možnost za uresničitev vsega tega.

Program Zlati sonček je namenjen učencem od 1. do 3. razreda, Krpan pa učencem od 4. do 6.razreda. Programa nimata značilnosti tekmovanja in osvajanja medalj, pomembno je sodelovanje v programu (ne storilnost), igra, redna vadba, usvajanje novih športnih znanj in razvijanje gibalnih sposobnosti, česar logični nasledek je priznanje – medalja.

Projekt Evropa v šoli

Natečaj poteka že od leta 1953 pod pokroviteljstvom Sveta Evrope, Evropske komisije in Evropskega parlamenta ter Evropske kulturne fundacije. Vsako leto v njem sodeluje okrog 500.000 mladih iz 34 evropskih držav. Preko literarnega, likovnega, fotografskega in internetnega ustvarjanja mladi spoznavajo kulturne, socialne, jezikovne in druge razsežnosti ter možnosti sodelovanja v Evropi in v svetu. Organiziran je od šolske, regionalne do državne ravni.

Shema šolsko sadje in zelenjava

Tudi v letošnjem šolskem letu smo vključeni v projekt Shema šolskega sadja (SŠS). Prednost pri izbiri  ima ekološko in integrirano pridelano sadje in zelenjava. Učencem bomo ponudili samostojen obrok sadja oz. zelenjave praviloma ob sredah od 11.  do 13. 15. Poudarek je na lokalno pridelanem sadju in zelenjavi. Zdrava prehrana bo tudi ena od tem razrednih ur, naravoslovnih dni. Z nadaljevanjem projekta želimo spodbuditi učence k rednemu uživanju sadja in zelenjave, saj s tem preprečujemo in zmanjšujemo bolezni sodobnega časa.

»Povej mi v faco!«

Že uveljavljeni šolski projekt bo potekal v sodelovanju z učenci in starši. Namen projekta je popolnoma omejiti rabo mobilnih telefonov v času vseh aktivnosti učencev v šoli in izven nje. V šolski prostor želimo vrniti otroško igro med odmori in pristno komunikacijo med učenci.

Rastem s knjigo

V okviru knjižne in knjižnične vzgoje se bomo z učenci sedmega razreda udeležili tega nacionalnega projekta, ki poteka v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. V oktobru 2020 bodo obiskali splošno knjižnico v Velenju, kjer bodo knjižničarke za učence pripravile program s predstavitvijo knjižnice, knjižničnega informacijskega znanja, avtorja izbrane knjige.

KulTURA – varna vožnja s kolesom

Spomladi bomo na prireditvi predali kolesarnico svojemu namenu učencem in ostalim, ki bodo v šolo prihajali s kolesom.

ŽIVAHNICE – ustvarjalne delavnice

V šoli bomo izvajali obogatitvene programe za učence, ki želijo razširjati svoje obzorje, se naučiti česa novega in koristno zapolniti svoj prosti čas. Vodili jih bodo strokovni delavci šole.

Projekt Krokus

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavino. Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Ko ljudje občudujejo rože, učenci razložijo, kaj predstavljajo, in se spomnijo otrok, ki so umrli v holokavstu.

Jaz tebi – ti meni

Zaposleni delavci šole v svojem prostem času marsikaj zanimivega počnemo. Svoje spretnosti in znanja, veščine in ustvarjalnost bomo delili drug z drugim v  priložnostnih aktivnostih skozi vse šolsko leto.

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost