SVETOVNI DAN ZEMLJE

Pripravili: Vesna Švab, Marjana Bračič in Marko Moškotevc

22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje, ki smo ga prvič praznovali leta 1970 z namenom, da bi spodbudili ljudi k akciji in ozaveščali o tem, kako pomembno je, da vsak posameznik po svojih najboljših močeh pripomore k ohranitvi našega planeta in usmerja energijo v reševanje okoljevarstvenih težav.

51  let po tem, ko se soočamo s čedalje večjo onesnaženostjo, je pomen za ohranjanje čistega okolja še toliko bolj pomemben.

Letošnja tema »Obnovimo našo Zemljo« se osredotoča na naravne procese, nastajajoče zelene tehnologije in inovativno razmišljanje, ki lahko obnovi ekosisteme sveta.

Od vsakega od nas je odvisno, ali bomo obnovili Zemljo – ne samo zato, ker nam je mar za naravo, temveč tudi zato, ker je Zemlja naš planet, planet na katerem živimo. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo.

Zdrav planet ni možnost – je nuja!

Dan Zemlje ni samo danes, saj jo moramo varovati in skrbeti zanjo vse dni v letu. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer jo bomo ohranili v boljši kondiciji za vse naslednje generacije!

Letos je kampanja ob Svetovnem dnevu Zemlje posvečena sajenju dreves, saj je to eden najbolj enostavnih načinov za boj proti klimatskim spremembam.

Posadite drevo! Ne odlašajte! Zemlja vam bo hvaležna.

Od vsakega od nas je odvisno, ali bomo obnovili Zemljo – ne samo zato, ker nam je mar za naravo, temveč tudi zato, ker je Zemlja naš planet, planet na katerem živimo. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo. Zdrav planet ni možnost – je nuja!

V Sloveniji nimamo nafte, imamo pa vodo. Varna pitna voda nam omogoča življenje in predstavlja enega izmed osnovnih pogojev zdravja. Čeprav je pitna voda tako dragocena dobrina, jo prepogosto dojemamo, kot nekaj danega. V formalnem smislu je voda določena, kot pitna z namenom uporabe: voda, namenjena pitju, kuhanju, pripravi hrane ali za druge gospodinjske namene in vsa voda, ki se uporablja v proizvodnji in prometu živil. Potrebna pa nam je še za marsikaj drugega. Pri vsakem srečanju z vodo se moramo zavedati, da je njena trenutna funkcija le del kroženja vode v naravi. Del tega kroženja poteka v našem telesu, naših domovih in tovarnah. S kroženjem voda prenaša in razširja po živem svetu tudi nevarne snovi, tako prihajamo v stik z mikroorganizmi ter kemikalijami. V Sloveniji imamo za oskrbo s pitno vodo preko 1000 vodovodnih sistemov, ki skupaj oskrbujejo preko 90 % prebivalcev.

Ne pozabite: »Usoda vode je v naših rokah«.

Oddajte podpis podpore referendumu za pitno vodo na spletni strani:

Referendum za pitno vodo logo

Danes, pred ozadjem strmo rastočih potreb, rasti človeške populacije in naraščajočega vpliva klimatskih sprememb, je voda postala eden izmed najbolj dragocenih naravnih virov na našem planetu. Ker je dostop do čiste pitne vode bolj kot kadarkoli velik izziv jutrišnjega dne vas vabimo, da si ogledate dokumentarni film Žejni svet, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo.

Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo.

Čisto na koncu pa še kviz o našem planetu. S klikom na povezavo lahko pričneš preverjati svoje znanje.

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost