Slovenija, učeča se dežela

Mentorica: Vesna Švab, prof. bio in kem

PLASTIC PIRATES – GO EUROPE!

Veliko jih meni, da so morja in ocean le malo več kot kraj, kamor se odpravijo na dopust in kjer lahko naredijo čudovite fotografije sončnega zahoda. Toda svetovna morja so veliko več kot to. Sestavljajo več kot dve tretjini zemeljskega površja in so dom neštetih vrst rastlin in živali. Tudi celinske pokrajine vplivajo na ocean, saj se morje tam začne: z rekami ne prihaja v ocean samo voda, temveč tudi pesek in smeti, kot so plastični odpadki.

Nemčija, Portugalska in Slovenija se v okviru svojega skupnega predsedovanja Svetu Evropske unije kot trio predsedstev v letih 2020 in 2021 zavzemajo predvsem za čista morja, oceane in reke ter naravo, ki jih obdaja. Naša šola se je pridružila mednarodnemu projektu Pirati plastike – dajmo Evropa.

V septembru so naši devetošolci postali pirati – »pirati plastike«.

Naša naloga je bila »ujeti« odpadke na rečnih bregovih in v reki Paki, saj je to vseevropska naloga piratov plastike. Postavili smo postajo za razvrščanje odpadkov, ki smo jih našli na rečnih bregovih. Sledilo je štetje posameznih vrst odpadkov in statistična obdelava pridobljenih podatkov za končno poročilo.

Izmerili smo hitrost toka reke, geografsko lego raziskovalnega območja ter širino reke Pake. Vsi podatki so nam kasneje koristili pri statistični obdelavi podatkov.

Prav tako smo opravili analizo mikroplastike v reki Paki. V reko smo namestili mrežo za vzorčenje. Po 60 minutah smo mrežo odstranili, jo posušili in sledila je analiza vsebine iz mreže.

Z zbranimi plastičnimi odpadki in analizo o količini najdenih odpadkov smo tako pripomogli pri raziskovanju onesnaženja vodnih teles.

Naši podatki so tako primerljivi s podatki po vsej Evropi in bodo prikazani na spletnem zemljevidu.  V naše delo smo vključili še drug projekt, ki se izvaja na šoli »Noč ima svojo moč« v okviru Noči raziskovalcev 2021 in opravili še kemijsko analizo vode ter rešili delovni zvezek, ki smo ga brezplačno prejeli.

PLASTIČNI ODPADKI – TRAJNA TEŽAVA

Ali veš?

Da plastična steklenica razpade, lahko traja stoletja. Vsako minuto se v ocean odvrže toliko plastike, da bi z njo lahko napolnili tovornjak za smeti. V našem oceanu že plavajo plastični odpadki v obliki zaplat v velikosti srednje Evrope. Nekateri raziskovalci pričakujejo, da bi do leta 2050 teža plastičnih odpadkov v oceanu lahko presegla težo vseh rib v njem. Celo ribe jedo plastiko, kar pomeni, da lahko prek našega prehranjevalnega spleta pride plastika tudi do nas. O vplivih plastike na ljudi in živali je bilo izvedenih zelo malo raziskav. Za učinkovit boj proti temu problemu so potrebne dodatne raziskave o porazdelitvi odpadkov in njihovih virih.

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost