31. oktober – DAN REFORMACIJE

V Sloveniji praznujemo 31. oktober kot dan reformacije. Praznujemo ga v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo. Prve zapisane slovenske besede smo sicer dobili že okoli leta 1000, ko so nastali znameniti Brižinski spomeniki.

Dan reformacije je tudi dan rojstva slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije, ki se je začela v Nemčiji 31. oktobra 1517, smo namreč Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh − Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

Trubar (1508-1586) je bil osrednja osebnost reformacije na Slovenskem, verskega in družbenega gibanja, ki je v 16. stoletju vzniknilo v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju katoliške Cerkve. Začelo se je leta 1517, ko je nemški duhovnik Martin Luther v znak protesta nabil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo.

Primož Trubar se je s protestantsko vero prvič srečal v krožki tržaškega škofa Petra Bonoma ob koncu 20. let 16. stoletja. Reformacija se je nato po slovenskih deželah širila v krožkih, podpirali pa so jo predvsem plemiči na Kranjskem.

Ena od Lutrovih zahtev je bila tudi, da se omogoči vsem branje Svetega pisma v materinem jeziku, kar je bilo ključnega pomena za razvoj književnosti v mnogih jezikih, tudi za slovenski.

Reformacija je pomembno vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim tudi na slovenskega. V obdobju reformacije so tako nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, je prispeval Trubar. Poleg njegovega Katekizma, ki mu je dodal še Abecednik, sta iz tega obdobja pomembna prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prva slovenska slovnica Zimske urice proste Adama Bohoriča.

S slovenskimi protestanti smo postali narod kulture, tiskane besede, narod z imenom. Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič in drugi ustvarjalni posamezniki so s svojim delom zaznamovali našo kulturno in duhovno samobitnost in hkrati postavili Slovence na zemljevid evropskih narodov.

Reformacija se je razširila po vsej Evropi. Nauke, podobne Luthrovim, so v Švici širili Jean Calvin in Huldreich Zwingli, v Franciji hugenoti, v Angliji je zaradi težav pri ločitvi angleškega kralja Henrika VIII, nastala samostojna anglikanska cerkev.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik in dela prost dan od leta 1992.

Več tudi v projekciji Primož Trubar in prve knjige v slovenščini.

Marko Moškotevc

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost