DAN KNJIG ZA OTROKE POČASTILI Z BRANJEM PRAVLJIC V RUŠČINI

»Kakšno veselje je držati v rokah novo knjigo! Ne veš še, o čem pripoveduje. Upiraš se skušnjavi, da bi odprl zadnjo stran. In kako lepo diši! Tega vonja ne moreš razčleniti na sestavine: tiskarska barva, lepilo … ne to je prav vonj knjige, vznemirljiv, neponovljiv … in branje ni samo delo, vzgoja čustev, razvoj domišljije, predvsem je velikanski užitek.« To je utrinek iz poslanice Ruske sekcije IBBY, ki jo je spisal ruski pisatelj Sergej Mahotin.

V duhu ruske literature smo na Osnovni šoli Šalek izvedli uro knjižne vzgoje. V šolsko knjižnico smo povabili gospo Lilianno Kadyrovo, ki poučuje ruski jezik na Ljudski univerzi v Velenju. Njen materni jezik je ruščina. Predstavila nam je znane pravljice in nas preko knjižnih junakov popeljala v svet ruske literature. Branje pravljice Maša in medved je hkrati potekalo v ruščini in slovenščini. Pogovarjali smo se tudi o značilnostih slovanskih jezikov in iskali podobnosti med njimi.

Pravljične ure v knjižnici so se udeležili učenci petega in šestega razreda. V prvem razredu pa je gospa Kadyrova predstavila ruske pravljice Kokoška Pegica, Hlebček in Hramček.

Po šolskih hodnikih se  je bliskovito razširila novica o branju ruskih pravljic in učenci so izrazili željo, da bi tako uro izvedli tudi v ostalih razredih … in smo se dogovorili, da ruske pravljice ponovno pridejo v naše šolske klopi.

Maja Pirnat

Pravljice prenesi...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBISK V ŠOLSKI KNJIŽNICI

 

V četrtek je prišla na obisk gospa Kadyrova, katere materni jezik je ruščina, in nam predstavila ruske pravljice.

Zelo mi je bilo všeč, da je govorila v ruščini, nato pa je naša knjižničarka brala v slovenščini.

Na koncu sem jo vprašal po ruski risanki Čeburaška. Gospa nam je poslala besedilo in tukaj si lahko pesem, ki je napisana v cirilici in nato še v latinici.

 

Leo Čretnik, 5. b

 

 

Pesem krokodila Geniya

 

(iz risanke Čeburaška)

Besedilo A. Timofejevski

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost