PRIRODOSLOVNI MUZEJ SLOVENIJE

Učenci 9. razreda so obiskali Prirodoslovni muzej Slovenije. V prvem delu so spoznavali osnovne značilnosti mamuta in jamskega medveda. Na osnovi opazovanja okostja so primerjali mamuta z azijskim slonom in jamskega medveda z medvedom. Ogled so nadaljevali z zbirko mineralov, spoznali so značilnosti smole fosilnih iglavcev – jantar in opazovali različne ekosisteme z nagačenimi živalmi v vitrinah. Primerjali so gorski, barjanski in gozdnati ekosistem z  značilnimi živalmi. Najzanimivejša je bila razstava o morju z naslovom Naše malo veliko morje.

Prvi del razstave slovensko morje predstavlja z eksponati, fotografijami, filmi, nazornimi ilustracijami, grafičnimi predstavitvami in kratkimi, zanimivimi besedili. Učenci so ob preprostih nalogah sami iskali odgovore na vprašanja, marsikateri predmet pa so lahko tudi potipali, vzeli v roke in opazovali od blizu. Naloge so bile o slanosti morja, morskih tokovih, o prodiranju svetlobe v morje, o značilnih morskih živalih, kitih, morskih psih in največji ribi napihovalki.

Na razstavi so na ogled primerki zanimivih prebivalcev slovenskega morja, od takšnih, ki jih poznamo s krožnikov, do manj znanih, ki jih večinoma lahko občudujemo le v filmih in na fotografijah. Nekateri med njimi so prikazani v poučnem prehranjevalnem spletu, kjer »velika riba majhno žre!«. Občasno priplavajo v Jadransko morje tudi nenavadni gostje, kot je bila na primer Leonora, brazdasti kit. Njegovo okostje je razstavljeno pod stropom dvorane. Zanimiv je tudi morski mesec, sicer najtežja riba na svetu, za katero le redki vedo, da sodi med ribe napihovalke in da je njeno meso strupeno, tako kot je strupeno meso štirizobke, ujete v slovenskem morju.

Drugi del razstave sestavljajo tri interaktivne, imerzivne projekcije v skupni velikosti 3 x 14 metrov. Vsaka projekcija ima senzorje giba. Učenci so lahko s svojim gibanjem telesa vplivali na samo projekcijo. Tako so se lahko potopili v globine morja in opazovali, kako se s pojemanjem svetlobe spreminja biotska raznolikost. Raziskovali so, kako se v območju plimovanja na spremembe razmer prilagajajo morski organizmi, preizkusili pa so se lahko tudi v vlogi rešitelja morja.

Naravoslovni dan smo zaključili s sprehodom v lepem sončnem vremenu po Prešernovem trgu.

 Danijela Ribizel

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost