TRIDNEVNA ŠOLA V NARAVI

lokV ponedeljek, 3.10. 2016, smo se sedmošolci Osnovne šole Šalek odpravili v tridnevno šolo v naravi na Pohorje pri Slivnici. Tam smo imeli zelo različne dejavnosti:

  • bejžbol,
  • kurjenje ognja in ognjišč,
  • gorski potoček (iskanje vodnih živali),
  • plezanje in
  • lokostrelstvo
    LOKOSTRELSTVO

    Lokostrelstvo je veščina streljanja puščice z lokom v tarčo, ki jo je človek nekdaj uporabljal za lov in bojevanje, v novejši dobi pa kot športno aktivnost. Lokostrelstvo je bilo del poletnih olimpijskih iger med letoma 1900 in 1912, od leta 1972 pa je ponovno del poletne olimpijade. Veščina lokostrelstva je kot tretja človeška inovacija stara že preko 25 000 let in se v osnovi in namembnosti ni bistveno spreminjala. Lokostrelstvo je  prastari šport, ta veščina zajema mojstrstvo samonadzora in koordinacije.

    Za streljanje smo potrebovali rekvizite:

    • dva loka
    • puščice
    • tarče

    Učitelj nam je razložil, kako streljati in vsak je najprej poizkusil. Potem smo želeli doseči čim boljši rezultat. Dobro smo se odrezali. Imeli smo se zelo fino in vsi smo uživali v tem zahtevnem, a zanimivem športu.

    Jaka Juršič
    NOČNI POHOD

    Prvi dan v domu Planinka smo se zvečer odpravili na nočni pohod. Oblekli smo se zelo toplo in vzeli svetilke saj je bilo zunaj zelo temno in mrzlo. Šli smo po stopnicah na travnik, s travnika na stezo. Na poti smo se ustavili, ugasnili svetilke in gledali zvezde. Učitelj nam je razlagal, kakšne so in nam za nekatere povedal, kako se imenujejo. Iskali smo zvezdo Severnico s pomočjo Velikega in Malega voza. S svetilkami smo si osvetljevali pot, ki je vodila po gozdu, ob hišah, po cesti in nazaj po gozdu v dom. V domu smo slekli bunde, se preobuli v copate in odšli na večerjo.

        Nina Pušnik

    OGENJ IN OGNJIŠČA

    Ena iz med aktivnosti v šoli v naravi je bila priprava in kurjenje ognja. Najprej nam je učtelj povedal nekaj v ognju. Predstavil nam je vrsto ognja – piramido. Nato nam je razložil,  kako se jo naredi. Pozneje smo učenci sami izkusili, da to ne gre tako zlahka, saj se nam  je ”piramida” neprestano podirala. Bilo je kar precej zapleteno poiskati prava in suha drva za ogenj. Nato smo iskali še kostanj. Vse skupaj je bilo prijetno in zabavno, ko smo zakurili ogenj in pekli kostanj. Še posebej zabavno je bilo, ko so dobro oprani kostanji odleteli kot rakete. Kostanji so bili zažgani, ampak vseno dobri. Nato smo vse skupaj pojedli.

    Miha Jevšenak

    NARAVNI POKAZATELJI ČISTE VODE

    Drugi dan šole v naravi smo imeli pouk. Dogovorili smo se, da bomo odšli do slapa. Toplo smo se oblekli in obuli ter se odpravili na pot. Hodili smo po gozdu in najprej prišli do manjšega slapa, pri katerem nam je učiteljica pokazala živali v potoku. Potem smo hodili še nekaj časa in nato zagledali zelo lep slap,ki se imenuje Framski slap. Zlival se je v nižji del gozda. Videti je bil zelo dolg. Šli smo še naprej preko mosta ob slapu in po lesenih stopnicah. Prišli smo do potoka, ki se je zlival v slap. Tam smo dobili podatke, ki smo jih potrebovali za rešitev naloge. Zmerili smo temperaturo vode in zraka, globino in širino potoka. Opazovali smo tudi živali ob in v potoku. Po opravljeni nalogi smo se po gozdni poti vrnili v dom Planinka. Na koncu smo
    si v zvezek zapisali vse podatke o najdenih stvareh. Ugotovili smo, da je voda zelo čista.Ta dan je bil zanimiv in poučen.

         Katarina Špital


    ŠPORTNI DAN – Plezanje

    Po zajtrku smo se pripravili na športno plezanje. Za hotelom je bila stena, na kateri smo vadili. Stena je bila nizka. Vanjo so bile privite plezalke, bile so različnih barv. Na začetku smo vadili tako, da smo se prijemali in stopali na vse barve. Plezanje je bilo lahko in zabavno, potem pa je postajalo čedalje težje, saj smo se lahko prijemali samo za eno barvo. Spoznali smo, da plezati ni lahko. Plezalci rabijo veliko vaje.

      Marko Rednak

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost